Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Δουλειά για το αύριο»

Δημοφιλή

Η εντυπωσιακή πορεία-14 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια-της Κ-15 ανακόπηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο τα οφέλη από τη συνολική της παρουσία στη φετινή διοργάνωση δεν περιορίστηκαν σε επίπεδο αποτελεσμάτων.

Η FORZA δίνει το λόγο στον προπονητή Αλέξανδρο Αλεξιάδη, που είχε την ευθύνη της καθοδήγησης των νεαρών παικτών: «Φέτος στην Κ-15 ήρθαν αρκετά νέα παιδιά, αλλά πιστεύω ότι η δουλειά που έγινε απ’ όλους μέσα στην ομάδα ήταν αρκετά αποτελεσματική. Τα παιδιά έφθασαν σε τέτοιο σημείο, που να μας δίνουν το ερέθισμα να τους βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο. Κι αυτό ήταν το φετινό κέρδος, γιατί μιλάμε για μια φουρνιά παικτών, που τη διακρίνει η ταπεινότητα και η εργατικότητα. Η φετινή Κ-15 είχε αρκετούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές από τις προηγούμενες χρονιές, τους οποίους πλαισίωσαν με επιτυχία παίκτες, που ήρθαν στον ΠΑΟΚ από άλλα μέρη της Ελλάδας».

Στο β΄ όμιλο του πρωταθλήματος συμμετείχαν μόλις πέντε ομάδες. Προφανώς δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για την ομάδα σας να παίζετε συνεχώς κόντρα στους ίδιους αντιπάλους.

«Ετσι είναι. Ειδικά σε αυτές τις ηλικίες, δεν είναι εύκολο για τους παίκτες να έχουν τον ίδιο ζήλο και το υψηλό κίνητρο να νικήσουν τέσσερις φορές τον ίδιο αντίπαλο στη διάρκεια μιας σεζόν. Από την πλευρά μας, προσπαθούσαμε κάθε φορά ν’ αναγεννήσουμε το κίνητρό τους. Θα ήταν, βέβαια, πολύ καλύτερο αν είχαν την ευκαιρία να τεθούν αντίπαλοι με περισσότερες ομάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ομάδες, που ήταν στον όμιλο μας, δεν μας προσέφεραν το κέρδος για τη βελτίωση μας».

Ακόμη κι έτσι, το απόλυτο των επιτυχιών θα πρέπει να σας ικανοποίησε. Ή, μήπως, είναι άλλες οι προτεραιότητες σας;

«Η αλήθεια είναι ότι άλλαξαν αρκετά πράγματα στην ακαδημία μας με την έλευση του Γιώργου Γεωργιάδη στη θέση του τεχνικού διευθυντή, όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε διάφορες καταστάσεις. Ειδικά σε ηλικίες 14-15 ετών και κάτω, η νίκη δεν αποτελεί το πρώτο μας μέλημα. Φυσικά και τη χρειαζόμαστε, κυρίως για να εξασφαλίσουμε στους παίκτες τη διάθεση, προκειμένου να συνεχίσουν την προσπάθεια τους. Και εμείς χαιρόμαστε με τη χαρά, που νιώθουν στις νίκες τους. Σε μεταγενέστερες, βέβαια, ηλικίες, τη νίκη την απαιτούμε γιατί, πολύ απλά, ο ΠΑΟΚ είναι ένας σύλλογος, που πρέπει να κερδίζει».

Σ’ αυτές τις ηλικίες, νιώθετε ότι έχετε και το ρόλο του παιδαγωγού;

«Αυτός ο ρόλος αντιστοιχεί σε κάθε παίκτη, που δεν έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη του, τόσο τη σωματική, όσο, κυρίως, την πνευματική. Οι τρόποι, με τους οποίους επιχειρούμε να εφαρμόσουμε παιδαγωγικές καταστάσεις, ποικίλλουν. Πρέπει να βρούμε το… κουμπί του κάθε ποδοσφαιριστή, μια και σε πολλά παιδιά υπάρχουν και ιδιαίτερες καταστάσεις και πάνω εκεί προσπαθούμε να ταιριάξουμε τα κομμάτια του παζλ».

Οι παίκτες σας εκφράζουν αγωνία για το μέλλον τους ή είναι αφοσιωμένοι στο παρόν;

«Το απώτερο μέλλον μπορούν να το ονειρεύονται και να το κυνηγούν, βάζοντας στόχους. Αλλά το να αγχωθούν από τώρα, νομίζω ότι είναι κάτι που τους αφαιρεί δύναμη και ενέργεια από τη δουλειά, που πρέπει σήμερα να κάνουν. Συνεπώς, αυτό που τώρα πρέπει να κάνουν είναι να αφοσιωθούν στην προπόνηση, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούν μέχρι να έρθει η στιγμή να διεκδικήσουν το όνειρο τους. Αν κοιτάνε από τώρα το μετά, δεν θα είναι έτοιμοι όταν φθάσει εκείνη η στιγμή. Προς το παρόν, βρίσκονται στη διαδικασία του…χτισίματος».

Εχοντας και την εμπειρία των πάγκων σε ανδρικές ομάδες, θα λέγατε ότι είναι οι μεγάλες οι διαφορές της προπόνησης στις νεαρές ηλικίες;

«Το σύγχρονο ποδόσφαιρο μας δείχνει ότι οι προπονητές, που βρίσκονται σε ψηλό στερέωμα, έχουν περάσει από τις ακαδημίες, οπότε, από εκεί και πέρα, υπάρχει μια διαδικασία, η οποία δείχνει ένα δρόμο σωστό, ώστε να μπορείς να προπονείς μετά από μια διαδικασία κατάλληλης εκπαίδευσης».

Τελικά αυτό που κυρίως λείπει στη χώρα μας, προκειμένου οι νέοι παίκτες να βοηθηθούν στη μετάβαση τους στο ανδρικό ποδόσφαιρο, είναι οι β΄ ομάδες, που θα μετέχουν στα πρωταθλήματα Β΄ και Γ΄ κατηγορίας;

«Θεωρώ ότι η δημιουργία β΄ ομάδων είναι υποχρεωτική. Και αυτό είναι κάτι που μας βρίσκει όλους σύμφωνους στον ΠΑΟΚ. Οποιος δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί ότι το συγκεκριμένο θα πρέπει ν’ αποτελέσει το επόμενο βήμα στη χώρα μας, πιστεύω ότι κάτι δεν θέλει να πάει καλά. Μιλάμε για μια πολύ σημαντική κατάσταση, που πρέπει να δημιουργηθεί προς την κατεύθυνση της ανάδειξης παικτών. Δεν θεωρώ ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει για να αναδείξουμε παίκτες Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, χωρίς να θέλω ν’ απαξιώσω αυτές τις κατηγορίες. Σίγουρα κάποιοι παίκτες θα αγωνιστούν και θα βρουν το δρόμο τους από εκεί. Αλλά υπάρχουν και παίκτες, τους οποίους θα πρέπει να εμπιστευτούμε σε υψηλότερες κατηγορίες, γιατί έχει αποδειχτεί ότι αυτοί οι παίκτες, στη μετέπειτα καριέρα τους, καταφέρνουν να διακρίνονται».

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

ΠΑΟΚτσήδικη «τρέλα» στην Stark Arena (video)

Απίθανη ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι οπαδοί της Παρτιζάν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 32η αγωνιστική της Euroleague, εκφράζοντας...

Στην ίδια κατηγορία