Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Χοντρό παιχνίδι!

Δημοφιλή

Όταν τον Νοέμβριο του 2005 η Γενική Συνέλευση των ΠΑΕ της Α’ Εθνικής ψήφιζε πλειοψηφικά (8 υπέρ, 5 κατά, 3 λευκά) για την δημιουργία του συνεταιρισμού της Super League, τα ιδρυτικά μέλη πίστευαν ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθούσε στην άνοδο του επιπέδου, των εσόδων, της οργάνωσης, των γηπεδικών εγκαταστάσεων, του επιπέδου του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Εκείνη την εποχή, το ελληνικό ποδόσφαιρο βρισκόταν στην 8η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης χωρών της UEFA, έβγαζε τρεις εκπροσώπους στο Champions League και οι ελληνικές ομάδες μπορούσαν να προσελκύσουν μεγάλους σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως ο Ζιοβάνι, ο Ριβάλντο, ο Γκαμάρα, ο Πάουλο Σόουζα ή ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο αργότερα.

Οι ελληνικές ομάδες είχαν το χρήμα ακόμα και να αγοράζουν απευθείας παίκτες από ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Λίβερπουλ, υπήρχε μία γενική ευφορία από την κατάκτηση του Euro 2004, που έβαζε τον πήχη ακόμα ψηλότερα.

Αυτό ήταν το σημείο ζενίθ στην εμπορικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος. Η οικονομική κρίση εξάντλησε τις περισσότερες ομάδες, τα σκάνδαλα, η αναξιοπιστία και η απόμόνωση όλων των ομάδων -πλην του Ολυμπιακού- από τα χρήματα του Champions League έφεραν μία κατάσταση που οδήγησε την Ελλάδα στην 20ή θέση του ranking της ΟΥΕΦΑ και τις περισσότερες ελληνικές ομάδες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) να διολισθαίνουν ποιοτικά χρόνο με τον χρόνο.

Μετά από συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, λιτότητας, οικονομικού μαρασμού, αυτό το καλοκαίρι κάτι δείχνει να αλλάζει. Την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκής ομάδες μετρούν τις οικονομικές πληγές που άφησε στους ισολογισμούς τους η πανδημία του Covid-19, στο ελληνικό ποδόσφαιρο αχνοφαίνεται μία διάθεση από τους ισχυρούς (τις ομάδες που τερμάτισαν στο Top-5) να ρίξουν χρήμα, να ισχυροποιηθούν, να ανεβάσουν την ποιοτική στάθμη, τον ανταγωνισμό, το επίπεδο, κάτι που φαίνεται σε κάθε τους κίνηση. Οι λόγοι πίσω από αυτή την τάση είναι πολλοί.

Οι ελληνικοί σύλλογοι αρχίζουν και βλέπουν βάθος στον ορίζονται σε οικονομικό επίπεδο. Τα νέα τηλεοπτικά συμβόλαια που θα υπογραφούν (είτε πάμε σε κεντρική διαχείριση είτε όχι) θα φέρουν κατά πάσα πιθανότατα αυξημένα έσοδα. Οι εξέδρες αργά ή γρήγορα θα ανοίξουν, επομένως θα υπολογίζονται και πάλι τα έσοδα από εισιτήρια, αλλά και διαρκείας. Τα λεφτά που πήραν οι ΠΑΕ από το μερίδιο που τους αναλογεί από το στοίχημα (οι 14 ομάδες της Super League έλαβαν συνολικά 22 εκατομμύρια ευρώ) έδωσαν επιπλέον ανάσα.

Μα, δεν είναι μόνο αυτό. Οι αποτυχίες των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη και η αδυναμία πρόκρισης σε ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (εκεί που είναι όλα τα λεφτά) τις κάνουν να ισχυροποιήσουν τα ρόστερ τους, ώστε να έχουν ξανά δικαίωμα στο όνειρο. Η πίεση των οπαδών από τις συνεχόμενες σεζόν με αποτυχίες (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) οδηγεί σε άνοιγμα του πορτοφολιού, ενώ η συνθήκη των νέων γηπέδων που ετοιμάζουν ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός οδηγεί τις διοικήσεις τους σε μία μακροπρόθεσμη πολιτικής ενίσχυσης του ρόστερ, ώστε ο κόσμος να παραμείνει ζεστός.

Όλα αυτά φέρνουν ζεστό χρήμα στην αγορά και διάθεση για επενδύσεις. Όλα δείχνουν πως το επόμενο πρωτάθλημα (τουλάχιστον για τις ομάδες της πρώτης πεντάδας) θα έχει μεγαλύτερη ποιοτική στάθμη, ακριβότερα ρόστερ και μεγαλύτερα συμβόλαια. Επενδύσεις που αφήνουν ένα περιθώριο ελπίδας πως οι ελληνικές ομάδες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως το «προϊόν» έπιασε πάτο και πρέπει πάση θυσία να ανεβάσει το επίπεδο του προς όφελος όλων…

ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ

Μέχρι και αυτό το καλοκαίρι το 1,8 ετησίως που έδινε ο Ολυμπιακός για τον Πέντρο Μαρτίνς και τους συνεργάτες του, ήταν μακράν το μεγαλύτερο ποσό, καμία άλλη ομάδα δεν έδινε πάνω επταψήφιο νούμερο για τεχνικό επιτελείο.

Αίφνης, τέσσερις ομάδες δίνουν αυτό το ποσό, κάνοντας σαφές upgrade. Ο ΠΑΟΚ έχει πια το πιο ακριβό επιτελείο, δίνοντας ένα «χρυσό» τριετές συμβόλαιο στον Ραζβάν Λουτσέσκου και το επταμελές επιτελείο, του, ενώ ακριβώς τον ίδιο δρόμο επέλεξαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός.

Η Ένωση που είχε συμφωνήσει με τον Μανόλο Χιμένεθ μέχρι το καλοκαίρι του 2022 με ετήσιες απολαβές 650.000 ευρώ, «έλυσε» την συνεργασία μαζί του και αφού εξέτασε μερικές ακριβές περιπτώσεις (Σέρχι Ρεμπρόφ) κατέληξε στον Βλάνταν Μιλόγεβιτς που θα της κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ακριβώς το ίδιο ποσό θα κοστίζει στον Παναθηναϊκό και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τους συνεργάτες του, με το τριφύλλι να απομακρύνει τον Λάζλο Μπόλονι με ένα opt-out 100.000 ευρώ, καθώς ο Ρουμάνος τεχνικός που είχε υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2022 θα έπαιρνε 500.000 ευρώ για την χρονιά που ερχόταν.

Κινήσεις που -αν μη τι άλλο- δείχνουν την διάθεση όλων των ομάδων να σπρώξουν χρήμα φέτος για να φτιάξουν και να οργανώσουν καλά τις ομάδες τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Νέο φαβορί για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Την αναζήτηση του νέου της προπονητή συνεχίζει η Λίβερπουλ μετά την απόφαση του Γιούργκεν Κλοπ να αποχωρήσει στο τέλος...

Στην ίδια κατηγορία