Χρόνια πολλά σε όλους, υγεία, τύχη, αυτάρκεια και έμπνευση. Χαρούμενο και ευτυχισμένο για όλους το… 2018! Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο τυπογραφικό λάθος. Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να καταφέρει τα πάντα, ακόμα και νοητά ταξίδια στο χρόνο.
Τα πάντα στην ατμόσφαιρα θυμίζουν πλέον εκείνη την άνοιξη του 2018. Μετά από μία μακρά περίοδο θεωρητικής κανονικότητας, φαινομενικής εκεχειρίας, σχετικής ομαλότητας, επιστρέφουμε σε εκείνη την τοξική άνοιξη, που ήταν γεμάτη από μεταφυσικά φαινόμενα.
«Δολοφονικά» κομμάτια από χαρτί, δαγκωμένα χείλη, κολάρα, διανυκτερεύοντα νοσοκομεία, αγκυλωμένα σημαιάκια, τρομοκρατημένα γέλια, μία σειρά κωμικοτραγικών «συμπτώσεων» που επικυρώθηκαν τελεσίδικα από δικαστικές αποφάσεις, που άφησαν τραύματα τα οποία δεν έχουν επουλωθεί ακόμα.
Μετά από περίπου επτά χρόνια, ο ΠΑΟΚ σέρνεται και πάλι σε δικαστικές αίθουσες, πρώτιστα επειδή «τσίμπησε» και άφησε τα ακραία συναισθήματα, την οργή, τον θυμό, την αγανάκτηση να νικήσουν την λογική του. Επειδή έχασε το μυαλό του και μπήκε στο δικό τους γήπεδο. Εκεί, όπου διαχρονικά είναι αήττητοι.
Βρίσκεται στις δικαστικές αίθουσες κατηγορούμενος για… εγκλήματα πολέμου, για εσχάτη προδοσία, για ενέργειες που απειλούν την παγκόσμια ισορροπία, πιθανώς και για το… προπατορικό αμάρτημα.
Διότι μιλάμε για μία ομάδα που έχει την τάση να τσακώνεται μόνη της, να κυνηγιέται μόνη της και να διαφθείρει τα χρηστά ήθη χωρίς να προκαλείται ποτέ, μία ομάδα που θα βόλευε πολύ να εξοστρακιστεί στο πυρ το εξώτερο.
Ο ΠΑΟΚ δεν επικρότησε ποτέ την κάθοδο των μελών της αποστολής του από το πούλμαν και δεν επιδοκίμασε ποτέ την ένταση που ακολούθησε. Την καταδίκασε εσωτερικά, είναι κάτι που δεν ταιριάζει με την ποδοσφαιρική φιλοσοφία που διέπει τον οργανισμό, η αυτοκριτική έχει γίνει και είναι αυστηρή.
Υποστηρίζει όμως μία σειρά από κενά στο πρωτόκολλο ασφάλειας και φιλοξενίας μιας αποστολής, μία σειρά από αστοχίες που καταλήγουν σε ενδείξεις (ή αποδείξεις) κακοδικίας, με τιμωρία μελών που δεν βρίσκονται στο σκηνικό, εξοντωτικές ποινές δίχως ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία, μονομέρεια και καμία αναλογικότητα με τιμωρίες σε βαρύτερα παραπτώματα άλλων στο παρελθόν.
Με την ενεργοποίηση ενός ποινικολόγου που δεν είναι αρεστός (sic) σε μεγάλο ενεργό κομμάτι της ασπρόμαυρης οικογένειας, ο ΠΑΟΚ «φωνάζει» με σημειολογικό τρόπο κάτι που ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό: πάνω από όλα επιζητά τις συνθήκες για μία δίκαιη δίκη.