Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Αρωμα» Πρέμιερ Λιγκ

Δημοφιλή

Πρώτα κατέληξαν στη δυάδα, Κλάτενμπεργκ (Αγγλία) και Φιόρντφελντ (Σουηδία), τους πέρασαν από… εξετάσεις και τέλος οι Big4 του ελληνικού ποδοσφαίρου αποφάσισαν, μέσω μυστικής ψηφοφορίας, για τον εκλεκτό τους στη θέση του αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ/ΕΠΟ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «έδειξε» την ομόφωνη απόφαση (4-0) των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ να εμπιστευτούν τις τύχες της ελληνικής διαιτησίας στον 45χρονο Άγγλο πρώην ρέφερι, Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Στο τριήμερο που προηγήθηκε της επιλογής του Κλάτενμπεργκ (το ρεπορτάζ θέλει να είχε την στήριξη του φευγάτου Μέλο Περέιρα…)  υπήρξε η δυνατότητα να παρουσιάσει αναλυτικά στα μέλη της «ομάδας εργασίας» (το παρών από πλευράς ΠΑΟΚ έδωσε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης) τη φιλοσοφία του για τη διαιτησία και το ποδόσφαιρο, καθώς και το πλάνο του για τη συνολική λειτουργία και αναβάθμιση της διαιτησίας στην Ελλάδα.

Ο «εκλεκτός» των «Big-4» θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Αθήνα για τις τελικές συζητήσεις με την ΕΠΟ. Οι δύο πλευρές θα κουβεντιάσουν γύρω από το οικονομικό μέρος, τον τρόπο λειτουργίας της ΚΕΔ πριν καταλήξουν στην υπογραφή του διετούς κλειστού συμβολαίου.

ΑΜΟΙΒΕΣ

Στα χρόνια της επιτήρησης του ελληνικού ποδοσφαίρου, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θέλοντας να στηρίξει το εγχείρημα με τα ξένα μέλη στην ΚΕΔ ήταν αυτή που κατέβαλλε το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων αμοιβών σε Μέλο Περέιρα, Χουάν Αντόνιο Φερνάντεθ Μαρίν και Λιβ Λίντμπεργκ.

Το συνολικό κόστος για την αμοιβή των τριών ξένων μελών της ΚΕΔ ξεπέρασε τις 500.000 ευρώ το χρόνο και καθώς αλλάζει το τοπίο στον τρόπο διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου, πλέον, θα κληθεί η ΕΠΟ να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των αμοιβών, εν αντιθέσει με ό,τι ίσχυε μέχρι και το τέλος της τρέχουσας σεζόν, με την συμμετοχή της ΟΥΕΦΑ να είναι πολύ μικρή έως τυπική.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Με 605 παιχνίδια στις επαγγελματικές κατηγορίες (292 Πρέμιερ Λιγκ, 34 Κύπελλο Αγγλίας, 40 ματς Μουντιάλ και Euro, τελικό Τσάμπιονς Λιγκ το 2016, τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το ίδιο έτος και τελικό ποδοσφαιρικού τουρνουά Ολυμπιακών Αγώνων το 2012 στο Λονδίνο), ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους ανθρώπους στο χώρο της διαιτησίας.

Όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των Άγγλων ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο πιτσιρικάς, αλλά τον κέρδισε γρήγορα η διαιτησία, με την οποία ασχολήθηκε προτού καν ενηλικιωθεί. Διεθνής από το 2006 και για δώδεκα χρόνια, ο παλαίμαχος πια διαιτητής από το Κόνσετ, μια κωμόπολη έξω από το Νιουκάστλ, δεν μένει… αξέχαστος λόγω της διαιτητικής του πορείας στα γήπεδα, αλλά για τις ιστορίες που την συνοδεύουν και επιβεβαιώνουν ότι ο 45χρονος ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού είναι… ιδιαίτερη περίπτωση. Υπήρξαν παιχνίδια, μάλιστα, όπου ξέχασε να πάρει μαζί τις… κάρτες του!

Από το 2017 έως το 2019 συνεργάστηκε με το τηλεοπτικό κανάλι BT Sport. Τη σεζόν 2018-2019 ήταν ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας στη Σαουδική Αραβία, ενώ πέρυσι σφύριξε σε επιλεγμένα παιχνίδια στην Κίνα.

Σταρ στο χώρο της διαιτησίας έχει φίλους και ουκ ολίγους εχθρούς, λόγω των αποφάσεων του. Η χειρότερη όλων, αναμφίβολα, έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2005, όταν ούτε αυτός, ούτε οι βοηθοί του, δεν είδαν την μπάλα να περνάει πεντακάθαρα την γραμμή της εστίας του Ρόι Κάρολ, τερματοφύλακα τότε της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ύστερα από σουτ του Πέδρο Μέντες της Τότεναμ. Τότε, βεβαίως, δεν υπήρχε VAR…

ΕΦΕΡΕ ΤΥΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Ο «Δικέφαλος» βρέθηκε πριν από δέκα χρόνια στο παγωμένο Ζάγκρεμπ θέλοντας να σφραγίσει την πρόκριση για πρώτη φορά στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Στους «ασπρόμαυρους» του Μάκη Χάβου αρκούσε μια ισοπαλία, ωστόσο με το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη έφυγαν με το «διπλό» (0-1). Η επίθεση των χούλιγκαν της Ντιναμό στο λεωφορείο των Ελληνων συνοδών της ομάδας σημάδεψε την αναμέτρηση 24 ώρες πριν από το πρώτο σφύριγμα του Άγγλου ρέφερι Μαρκ Κλάτενμπεργκ, που τότε έκανε τα πρώτα του ευρωπαϊκά παιχνίδια.

ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟ ΠΕΡΕΙΡΑ

Οι εκπρόσωποι του Big-4 συμφώνησαν ώστε να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο προσαρμογής του νέου αρχιδιαιτητή, με τη βοήθεια τόσο του Μέλο Περέιρα, όσο κι ενός εκ των Μάριν – Λίντμπεργκ.

Ο απερχόμενος αρχιδιαιτητής θα παραμείνει μέχρι τα τέλη του μήνα με στόχο να υποδεχθεί και να μυήσει τον Κλάτενμπεργκ στα νέα καθήκοντά του. Λέγεται ότι η εμπλοκή του Πορτογάλου θα είναι μεγάλη στον καταρτισμό των πινάκων διαιτησίας της επόμενης σεζόν, καθώς γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και κυρίως έχει εικόνα για την πορεία των Ελλήνων διαιτητών, κάτι που δεν ισχύει με τον νέο αρχιδιαιτητή.

Στο πλευρό του θα παραμείνει για τους επόμενους μήνες είτε ο Ισπανός Μαρίν, είτε ο Σουηδός Λίντμπεργκ προκειμένου να βοηθήσουν στο μεταβατικό διάστημα της προσαρμογής του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Στην Τούμπα ο Νίκος Ανδρουλάκης

Όπως είχε γίνει γνωστό από τις παραμονές του αγώνα του ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται...

Στην ίδια κατηγορία