Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αρχηγός σε αποστολή!

Δημοφιλή

Ο κάπτεν του Δικεφάλου ετοιμάζεται για την επιστροφή του αριστερό άκρο της άμυνας. Αυτός θα είναι ο ρόλος του μέσα στο γήπεδο. Εκεί, ακριβώς, όπου έκανε «παπάδες» τη χρονιά του αήττητου πρωταθλήματος και του νταμπλ.

Όπως έγραψα, και να με συγχωρήσετε για το πρώτο πρόσωπο, στο πολυτελές περιοδικό-αφιέρωμα της FORZA στους Κυπελλούχους Ελλάδας 2021, «ο ΠΑΟΚ είναι ο αρχηγός του!». Τελεία και παύλα.

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια το «φώναξε» στον τελικό του κυπέλλου. Μπήκε μπροστά, ηγήθηκε μιας ομάδας, σε αποστολή. Στα 35 του εμφανίστηκε διψασμένος για νέους τίτλους. Το βασίλειο του έδινε γι’ αυτή την «κούπα». Και την πήρε!

Ουδείς μπορεί, λοιπόν, να αμφισβητήσει τις ηγετικές ικανότητες του Πορτογάλου «κάπτεν». Το επιβεβαίωσε, όχι πως το είχε ανάγκη, δύο εβδομάδες αργότερα ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, λίγες ώρες μετά την επίσημη παρουσίασή του, ο Ρουμάνος προπονητής έμπλεξε το εγκώμιο του Βιεϊρίνια. «Έχει τρομερή ποιότητα και άνετα μπορεί να σταθεί μέσα στο γήπεδο σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις», απαντούσε όταν στο τραπέζι έπεσε το ερώτημα για το που και πως σκέφτεται να αξιοποιήσει τον αρχηγό του.

Ο ηγέτης του «Δικεφάλου» μπορεί να βαδίζει στα 36 του, αλλά αυτό ουδόλως απασχολεί και τρομάζει τον Λουτσέσκου. Γνωρίζει πολύ καλά πως ο Αντρέ μπορεί να παίξει σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις, δηλαδή στα δύο άκρα της άμυνας και της μεσαίας γραμμής, ωστόσο όπως λέει, στο πρόσωπό του έχει βρει έναν παίκτη υψηλού επιπέδου για να «χτίζει» τις επιθέσεις από πίσω και να αλλάζει το ρυθμό του αγώνα ακόμα κι όταν οι αντίπαλοι προπονητές έχουν αναλύσει τον τρόπο που παίζει και πιστεύουν ότι τον έχουν «διαβάσει».

Ο ΝΕΟΣ (ΠΑΛΙΟΣ) ΡΟΛΟΣ

Στο φινάλε της περσινής χρονιάς ο Βιεϊρίνια μπορεί να βολεύτηκε ως τρίτος στόπερ, αλλά τώρα θα πρέπει να… ξοβολευτεί! Με την επιστροφή του Ρουμάνου τεχνικού στον πάγκο της ομάδας θα πρέπει να ετοιμάζεται για την επιστροφή του αριστερό άκρο της άμυνας. Αυτός θα είναι ο ρόλος του μέσα στο γήπεδο. Εκεί, ακριβώς, όπου έκανε «παπάδες» τη χρονιά του νταμπλ, αυτή τη φορά δίδυμο είτε με τον Ράχμαν Μπάμπα, εάν κι εφόσον ο ΠΑΟΚ συμφωνήσει κάποια στιγμή με την Τσέλσι για την παραμονή του Γκανέζου μπακ, είτε με κάποιον άλλον ποδοσφαιριστή. Το σίγουρο είναι πως οι «ασπρόμαυροι» θα βγουν στην αγορά για να αποκτήσουν έναν αριστερό μπακ.

Ο Περέιρα δεν έχει πείσει ότι μπορεί να σταθεί, ο Τσαούσης που επιστρέφει από τον δανεισμό του αποτελεί ένα ερωτηματικό μέχρι την προετοιμασία, το σημαντικότερο είναι ότι γνωρίζουν καλά πως μια σεζόν με τόσες πολλές υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορεί να βγει με τον αρχηγό τους ως μοναδική λύση στη συγκεκριμένη θέση.

Ο Λουτσέσκου που αγαπάει τον Βιεϊρίνια όπως και εκείνος τον Ρουμάνο προπονητή, πιστεύει ότι με καλή διαχείριση, θα πάρει και πάλι από τον Πορτογάλο πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο, θα είναι εκεί στα δύσκολα, να μη κρυφτεί, να καθοδηγήσει, να εκτελέσει, να κόψει, να πασάρει, να πάρει την σωστή απόφαση όταν θα «καίει» η μπάλα.

«ΠΟΛΥΘΕΣΙΤΗΣ» ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΕΠΙΡΡΟΗ

Από τις πρώτες συζητήσεις και επαφές ο Ραζβάν Λουτσέσκου ζήτησε σε πρώτη φάση τέσσερις, τουλάχιστον, μεταγραφές κι ένα από τα στοιχεία που θέλει να έχει στο ρόστερ που θα διαχειρίζεται είναι η ύπαρξη τριών-τεσσάρων ποδοσφαιριστών τους οποίους μπορεί να τους υπολογίζει σε περισσότερες από μια θέσεις, κοινώς παίκτες-«πολυθεσίτες».

Ένας τέτοιος είναι ο Αντρέ Βιεϊρίνια, δεύτερος ο Ομάρ Ελ Καντουρί, που βρίσκεται κοντά στην ανανέωση του συμβολαίου του, υπό προϋποθέσεις και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς, καθώς πάνω στο τραπέζι υπάρχει ανοικτό ως ενδεχόμενο η προοπτική αλλαγής θέσης και ρόλου του Σέρβου μεσοεπιθετικού, με τον Ρουμάνο τεχνικό να σκέφτεται σοβαρά την αξιοποίησή του πίσω από τον επιθετικό, σε ρόλο επιτελικού μέσου δηλαδή, στο αγαπημένο του «4-2-3-1».

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Ο Βιεϊρίνια είναι ο ένας από τους ένδεκα ποδοσφαιριστές, με τους οποίους ο Λουτσέσκου συνεργάστηκε στο διάστημα της πρώτης παρουσίας του στον πάγκο του «Δικεφάλου» και θα τους ξαναβρεί στην Τούμπα.

Επί των ημερών του Ρουμάνου στην άκρη του πάγκου, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ πέρασε 5.290’ λεπτά στο γήπεδο, σε 66 παιχνίδια, μετρώντας 8 γκολ και 11 ασίστ. Την σεζόν 2017-18, σε 29 συμμετοχές είχε 25 νίκες σε πρωτάθλημα και κύπελλο και τη χρονιά του νταμπλ, σε 37 συμμετοχές (πριν έρθει ο σοβαρός τραυματισμός και η ρήξη χιαστού) κατέγραψε 27 νίκες σε πρωτάθλημα (22), κύπελλο (3) και Ευρώπη (2).

Γενικότερα, ο Λουτσέσκου πόνταρε τότε στην έντονη επιρροή που είχε ο Πορτογάλος στον «ασπρόμαυρο» οργανισμό, καθώς εκτός από την παρουσία του στο χορτάρι, ήταν πραγματικός ηγέτης και εντός των αποδυτηρίων, με σημαντικότατη συμβολή στην κατάκτηση τίτλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Άμεση ανασύνταξη και στροφή σε Ολυμπιακό

Το ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ έληξε με την ήττα στην Τούμπα από την Κλαμπ Μπριζ, αλλά η σεζόν συνεχίζεται...

Στην ίδια κατηγορία