Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Από τον Ορφανό στον Ακπομ: Αυτοί που γύρισαν για μια δεύτερη θητεία

Δημοφιλή

Η προοπτική της επιστροφής του Πέλκα (ή και των Κρμέντσικ και Μπάμπα), που, όπως αποκάλυψε η FORZA προτάθηκαν στον ΠΑΟΚ, μας θυμίζει παίκτες, που, σε κάποια στιγμή της καριέρας τους, γύρισαν στην Τούμπα.

Ο λόγος δεν γίνεται για-νεαρής ηλικίας κατά βάση- παίκτες, που ανήκαν στον ΠΑΟΚ και επέστρεψαν μετά από μια (ή και περισσότερες) περίοδο δανεισμού τους ή για ποδοσφαιριστές, που γύρισαν απλώς για να ολοκληρώσουν την καριέρα τους (Λαγωνίδης, Τουρσουνίδης, Βρύζας), αλλά για εκείνους, που επέστρεψαν, έχοντας στο βιογραφικό τους την πετυχημένη πρώτη θητεία τους με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Ο τελευταίος παίκτης αυτής της… κατηγορίας είναι ο Τσούμπα Ακπομ, ο οποίος έζησε σπουδαίες στιγμές τις σεζόν 2018-19 (νταμπλ) και 2019-20, σκοράροντας συνολικά δεκαοχτώ φορές. Όταν τον Αύγουστο του 2021 ο Ολιβέιρα τέθηκε νοκ άουτ λόγω τραυματισμού, ο Λουτσέσκου κατέφυγε στη δοκιμασμένη λύση του Αγγλου φορ, ο οποίος γύρισε στην Τούμπα, όντας δανεικός από τη Μίντλεσμπρο. Ωστόσο, τα έντεκα γκολ σε σύνολο 52 συμμετοχών δεν ήταν ένας ικανοποιητικός απολογισμός για τον Ακπομ.

Γενικά αυτός είναι ο κανόνας, δηλαδή οι επιστροφές να ισοδυναμούν, όχι ακριβώς με… καταστροφές, αλλά με περιπτώσεις παικτών, που λίγο (ή και καθόλου) θυμίζουν το πρώτο πέρασμά τους από τον ΠΑΟΚ.

Από τα πιο σχετικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν εκείνα του Μίροσλαβ Στοχ. Ο Σλοβάκος ήταν από τους διακριθέντες του ΠΑΟΚ τη σεζόν 2013-2014, αλλά όταν μετά από έξι χρόνια ο Δικέφαλος τον αγόρασε από τη Σλάβια Πράγας, ο βραχύσωμος μεσοεπιθετικός ήταν σκιά του εαυτού του.

Αποτυχημένη ήταν κι η επάνοδος του Ρόμπερτ Μακ. Ο (επίσης) Σλοβάκος εξτρέμ «έβγαζε φωτιές» τη διετία 2014-2016 και οι επιδόσεις του είχαν πείσει τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης να επενδύσει πάνω του. Μετά από ένα χρόνο παραμονής στη ρωσική πόλη, επέστρεψε ως δανεικός στο Δικέφαλο, με σκοπό να ξαναβρεί το χαμένο καλό εαυτό του, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Εξαίρεση στον κανόνα περί… ξαναζεσταμένου φαγητού αποτέλεσε ο Αντρέ Βιεϊρίνια, μια κι η συμβολή του Πορτογάλου στην κατάκτηση του νταμπλ του 2019 ήταν καταλυτική.

Ο Κώστας Ορφανός ήταν ο πρώτος παίκτης στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που επέστρεψε για μια δεύτερη θητεία μετά την αντίστοιχη πρώτη στο διάστημα 1975-80. Το καλοκαίρι του 1985, κι αφού είχε μεσολαβήσει η παρουσία του στον Ολυμπιακό, γύρισε στο Δικέφαλο, στον οποίο αγωνίστηκε για άλλον ενάμισι χρόνο. Το Δεκέμβριο του 1993 ο Αρης Καρασαββίδης, ο οποίος στα 19 του χρόνια αναδείχθηκε πρωταθλητής στην πρώτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ (1984-85), γύρισε για μια δεύτερη θητεία στα ασπρόμαυρα μετά την παρουσία του στον Απόλλωνα Σμύρνης.

Ο μοναδικός τερματοφύλακας, που έχει πραγματοποιήσει δύο θητείες στον ΠΑΟΚ (εκτός των δανεικών) είναι ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος. Η πρώτη καταγράφηκε την εξαετία 1991-97, ακολούθησε η πετυχημένη παρουσία του σε Ιωνικό και Πανιώνιο, μέχρι που το καλοκαίρι του 2001 επέστρεψε για τον δεύτερο κύκλο, διάρκειας τριών ετών.

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης αποκτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1992, πέντε χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή για τη Λέστερ, ενώ το καλοκαίρι του 2005 επέστρεψε στο Δικέφαλο για να κλείσει την καριέρα του.

Το πρώτο διάστημα (2002-2006) του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στην Τούμπα ήταν καλύτερο έναντι του αντίστοιχου δεύτερου (2010-2015), όπως αποκαλύπτουν και οι αριθμοί: 61 γκολ (κατά μέσο όρο δεκαπέντε τη σεζόν) έναντι 51 (δέκα τέρματα ανά περίοδο κατά μ. ό.).

Για πρώτη φορά ο Παντελής Κωνσταντινίδης ντύθηκε στα ασπρόμαυρα το καλοκαίρι του 1998, πετυχαίνοντας 24 γκολ μέχρι το 2002, όταν πήγε στον Παναθηναϊκό. Σαφώς λιγότερο παραγωγική ήταν η δεύτερη τετραετία του (2005-2009) στο Δικέφαλο (δέκα γκολ).

Ο Γιώργος Γεωργιάδης θήτευσε για πρώτη φορά στον ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 1999 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η δεύτερη θητεία του καταγράφηκε από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι το καλοκαίρι του 2008, αφού μεσολάβησαν οι σταθμοί του σε Ολυμπιακό και Ηρακλή.

Ο Στέλιος Μαλεζάς ανήκε στον ΠΑΟΚ από το 2005 μέχρι το καλοκαίρι του 2012, όταν πήρε μεταγραφή για τη Φορτούνα Ντίσελντορφ. To καλοκαίρι του 2015, κι αφού μεσολάβησε η μονοετής παρουσία του στον Παναιτωλικό, επέστρεψε στο Δικέφαλο, στον οποίο αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2019.


Τελευταία νέα

Μετρά επιστροφή ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ πάλεψε, αλλά το τελικό σφύριγμα σήμανε το φινάλε σε ένα απίθανο ευρωπαϊκό ταξίδι που ξεκίνησε τον Ιούλιο...

Στην ίδια κατηγορία