Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Από τον Μπλάζεβιτς στον Γούναρη

Δημοφιλή

Επεισοδιακό ήταν, άνοιξη του 1992, το διαζύγιο του ΠΑΟΚ με τον Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, τον οποίο είχε διαδεχτεί, μέχρι το τέλος εκείνης της αγωνιστικής περιόδου ο Γιάννης Γούναρης.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Κροάτη τεχνικό στον πάγκο του Δικεφάλου είχε αρχίσει από τις 12 Μαρτίου 1992, όταν η διοίκηση του Θωμά Βουλινού είχε πάρει την απόφαση ν΄ απομακρύνει από την Τούμπα τον Νέτο Γκουερίνο, τον πιο στενό του συνεργάτη.

Ο βετεράνος επιθετικός είχε και το ρόλο του μεταφραστή, αξιοποιώντας τις γνώσεις του στη γαλλική γλώσσα (πριν αναλάβει τον ΠΑΟΚ, ο Μπλάζεβιτς είχε καθίσει για τρία χρόνια στον πάγκο της Ναντ). Στη θέση του Γκουερίνο προσελήφθη ο Γιάννης Γούναρης, ο οποίος, λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε πάρει διαζύγιο από την Ξάνθη (εκτός από τη θρακική ομάδα, είχε διατελέσει-υπηρεσιακός-προπονητής και στον Ολυμπιακό).

Από την πρώτη ημέρα φάνηκε ότι δεν ταίριαζαν τα χνώτα των Μπλάζεβιτς και Γούναρη. Ο τελευταίος ζήτησε… ακρόαση από τον Βουλινό για να κάνει παράπονα, υποστηρίζοντας ότι ο Κροάτης τον σνόμπαρε, ο δε Μπλάζεβιτς έλεγε στους παίκτες του ότι «εγώ κάνω κουμάντο και θα πρέπει να σέβεστε όσα σας λέω».

Χρειάστηκε, μάλιστα, να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ, προκειμένου ν΄ αποσαφηνιστούν οι ρόλοι του καθενός: ο Μπλάζεβιτς παρέμενε ο πρώτος προπονητής, ο δε Γούναρης θα ήταν συνεργάτης του με αυξημένες αρμοδιότητες και υπεύθυνος για θέματα πειθαρχίας…Ακόμη, ο Γιώργος Κούδας, που κατείχε από την αρχή της σεζόν τη θέση του μάνατζερ, θα λειτουργούσε στο εξής κι ως τεχνικός σύμβουλος. Νέο πρόσωπο ήταν ο Νίκος Ζαλίκας, ως γυμναστής, αλλά και ως μεταφραστής του Μπλάζεβιτς.

Στις 26 Μαρτίου 1992 η εφημερίδα «Ζουρνάλ» του Βελιγραδίου είχε εκτενές θέμα για τον ΠΑΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η ΠΑΕ χρωστούσε χρήματα, τόσο στον Μπλάζεβιτς, όσο και στον Μίλαν Τζούρτζεβιτς, Σέρβο επιθετικό του Δικεφάλου. Προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της ομάδας, μια και οι περισσότεροι είχαν…υποπτευθεί τον Μπλάζεβιτς ως τον βασικό πληροφοριοδότη. «Εγώ είμαι Κροάτης και δεν έχω σχέση και επαφές με Σέρβους δημοσιογράφους. Η ομάδα δεν μου οφείλει τίποτα» είχε αντιδράσει ο προπονητής του ΠΑΟΚ, συμπληρώνοντας: «Δεν φτύνω ποτέ στο πιάτο που τρώω. Ούτε πιστεύω ότι μπορεί να μίλησαν στη συγκεκριμένη εφημερίδα είτε ο Γκάμπριτς (σ. σ. Κροάτης τερματοφύλακας, που είχε αποκτηθεί με δική του εισήγηση το προηγούμενο καλοκαίρι από τη Ριέκα), είτε ο Τζούρτζεβιτς».

Το κλίμα, πάντως, στα αποδυτήρια είχε χαλάσει. Χαρακτηριστικό ήταν ένα επεισόδιο, που είχε ο Μπλάζεβιτς με τον Δημήτρη Μήτογλου, όταν ο τελευταίος είχε αρνηθεί να πάει για προπόνηση με το γκρουπ των εφεδρικών παικτών στις εγκαταστάσεις του Αγίου Βασιλείου, ζητώντας να προπονηθεί με τους βασικούς στην Τούμπα, ακούγοντας τον Μπλάζεβιτς να τον κατηγορεί ότι διοχετεύει στον Τύπο πληροφορίες περί της ομάδας…

Στις 29 Μαρτίου 1992 ο ΠΑΟΚ νικούσε 1-0 τον Πανιώνιο, μετρώντας  34 βαθμούς, πέντε λιγότερους από την πρωτοπόρο ΑΕΚ και τέσσερις λιγότερους από τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, που ισοβαθμούσαν στη 2η θέση. Τρεις ημέρες αργότερα, ο αγώνας ρεβάνς για τα προημιτελικά κυπέλλου εναντίον της Δόξας (οι γηπεδούχοι ανέτρεπαν με 4-0 την ήττα με 2-0 στο πρώτο ματς της Δράμας) θα αποδεικνύονταν ο τελευταίος του Μπλάζεβιτς.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Μετά το ματς κυπέλλου με τη Δόξα, ο Mπλάζεβιτς αναχώρησε για την Ελβετία, όπου έμενε η σύζυγός του. Το καλοκαίρι, που είχε προηγηθεί, η Νένα Μπλάζεβιτς είχε χτυπήσει με το αυτοκίνητο της στο Ζάγκρεμπ πέφτοντας πάνω σε κολώνα φωτισμού, το αυτοκίνητό της πήρε φωτιά και η ίδια είχε υποστεί εγκαύματα στο μεγαλύτερο μέρος του σώματός της, με συνέπεια να απαιτηθεί η επί μακρόν νοσηλεία της σε κλινική της Γενεύης. Επιστρέφοντας στις 9 Απριλίου 1992 στη Θεσσαλονίκη, στο αεροδρόμιο τον περίμενε ο Νίκος Ζελομοσίδης, μέλος της διοίκησης, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η ΠΑΕ του είχε δώσει ένα μήνα υποχρεωτικής άδειας και, φυσικά, δεν θα καθοδηγούσε τον ΠΑΟΚ στο ματς πρωταθλήματος, που ακολουθούσε δύο ημέρες αργότερα στη Δράμα. Ακόμη, του μεταβίβαζε την κλήση σε απολογία ενώπιων της διοίκησης επειδή είχε παραβιάσει κατά δύο ημέρες την άδεια απουσίας του στην Ελβετία, αλλά και γιατί, νωρίτερα, είχε δώσει άδεια στον Γκάμπριτς να ταξιδέψει στην Κροατία, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει σχετικά κάποιον από τη διοίκηση. Επιπλέον, ο Μπλάζεβιτς κατηγορούνταν για δυσμενείς κρίσεις κατά της ΠΑΕ μετά την απομάκρυνση του Νέτο Γκουερίνο. Το πρώτο πράγμα, που έκανε ο Κροάτης προπονητής ήταν να πάει στην προπόνηση. «Σέβομαι την απόφαση της διοίκησης. Εχω εμπιστοσύνη σ΄ εσάς ότι θα τα καταφέρετε στο παιχνίδι με τη Δόξα Δράμας» είχε πει στους παίκτες.

Στην απολογία του ο Μπλάζεβιτς-για το θέμα του ταξιδιού του Γκάμπριτς στη χώρα του- είχε πει ότι ο Κροάτης έπρεπε να φύγει γιατί αντιμετώπιζε ένα οικογενειακό πρόβλημα κι ότι είχε ενημερώσει σχετικά το γενικό αρχηγό Γιάννη Βροχίδη. Η διοίκηση δεν είχε ανακοινώσει αμέσως την οριστική λύση της συνεργασίας με τον Μπλάζεβιτς και, ένας από τους λόγους, ήταν και το ζήτημα της αποζημίωσης, που έπρεπε να του καταβάλλει. Τις επόμενες ημέρες ο Κροάτης προπονητής είχε ταξιδεύσει και πάλι στη Ζυρίχη, έστω και χωρίς να είχε πάρει την τυπική άδεια της ΠΑΕ…

«ΤΟΝ ΕΦΕΡΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΔΙΩΞΟΥΝ…»

Μετά το οριστικό διαζύγιο, ο Μπλάζεβιτς είχε πει: «Δέχθηκα τον Γούναρη για να μη διαταραχθεί η ηρεμία στο εσωτερικό της ομάδας. Στην αρχή μου τον παρουσίασαν ως βοηθό, αλλά μετά του έδωσαν εξουσία. Είχαν φέρει τον Γούναρη για να με διώξουν από τον ΠΑΟΚ». Το Μάρτιο ο Μπλάζεβιτς ανέλαβε την εθνική Κροατίας, την οποία οδήγησε στην 3η θέση στο Μουντιάλ του 1998 (στον ημιτελικό η Κροατία λύγισε με 2-1 από τη γηπεδούχο και μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης ομάδα της Γαλλίας). Ας σημειωθεί ότι το 2005 έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Κροατίας, συγκεντρώνοντας το 19,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών.

ΑΛΛΟ ΠΑΙΚΤΗΣ, ΑΛΛΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Με τον Γούναρη στον πάγκο του, ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 4ος στο πρωτάθλημα (επί των ημερών του βετεράνου αμυντικού του ΠΑΟΚ «έσπασε» η πολύχρονη εντός έδρας παράδοση επιτυχιών κόντρα στον Ολυμπιακό), φθάνοντας και στους διπλούς (χαμένους) τελικούς κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Γούναρης εργάστηκε σε επίπεδο Α΄ κατηγορίας σε Ξάνθη, Δόξα Δράμας, Πανιώνιο και Καστοριά, αν και μόνο στην τελευταία ήταν προπονητής από την αρχή της σεζόν, αντέχοντας για επτά αγωνιστικές… Αποδείχτηκε, έτσι, ότι η προπονητική του αξία υπήρξε αντιστρόφως ανάλογη της αντίστοιχης ποδοσφαιρικής.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στη FORZA, ο Κώστας Οικονομίδης είχε πει για τους Μπλάζεβιτς και Γούναρη: «Ο Μπλάζεβιτς ήταν πολύ καλός προπονητής, διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους παίκτες. Ηταν μια μεγάλη προσωπικότητα, με πολλές γνώσεις. Θεωρώ επίσης πολύ άστοχη την επιλογή του Βουλινού να δώσει την ομάδα στον Γιάννη Γούναρη μετά την αποχώρηση του Μπλάζεβιτς. Ο Γούναρης έκανε πολλές αλχημείες, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε ως «πρόβατα για σφαγή» στους διπλούς τελικούς κυπέλλου με τον Ολυμπιακό».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων από την ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες (18/4) από την ΕΜΥ αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Σύμφωνα...

Στην ίδια κατηγορία