Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Από τον Κούδα μέχρι τον Άκπομ

Δημοφιλή

Στις 22 Μαΐου ο ΠΑΟΚ έχει νέο ραντεβού με την ιστορία του, επιδιώκοντας να εμπλουτίσει την τροπαιοθήκη του. Η FORZA σας θυμίζει τις επτά προηγούμενες κατακτήσεις κυπέλλων του Δικεφάλου.

Ο τελικός της 5ης Ιουλίου 1972 εναντίον του Παναθηναϊκού στο «Καραϊσκάκης» ήταν υπόθεση του Γιώργου Κούδα. Ο «Μεγαλέξανδρος» δεν ήταν απλώς ο καθοδηγητής του παιχνιδιού του Δικεφάλου, αλλά και ο εκτελεστής των «πράσινων», αφού είχε πετύχει και τα δύο γκολ της νίκης με 2-1 (2΄ και 88΄). Είχε μεσολαβήσει ένα ακυρωθέν γκολ του Ματζουράκη στο 79΄ (τρία λεπτά νωρίτερα είχε περάσει ως αλλαγή στο παιχνίδι). Το μόνο που κατάφερε ο Παναθηναϊκός ήταν να μειώσει στο 89΄ με τέρμα του Παπαδημητρίου. Για τους νικητές είχαν αγωνιστεί οι Χατζηιωάννου, Γούναρης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Μπέλλης, Κούδας, Σαράφης (46′ Λάζος), Αποστολίδης και Ασλανίδης (76′ Ματζουράκης). Μετά την επιστροφή την επόμενη ημέρα του τελικού στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Κούδας αναχώρησε ξανά, με προορισμό το εξωτερικό. Μετέβη στο Λονδίνο, όπου υποβλήθηκε σε προγραμματισμένη από το προηγούμενο χρονικό διάστημα χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις που ένιωθε στην ωμοπλάτη.

*Περίπου έναν μήνα πριν τη Μεταπολίτευση έγινε ο τελικός του 1974 (στις 16 Ιουνίου) με φιναλίστ τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Το παιχνίδι δεν εξελίσσονταν καλά για τον ΠΑΟΚ, που έκλεισε το ημίχρονο πίσω στο σκορ με 1-0 (στο 19΄ ο Τριαντάφυλλος σκόραρε για τον Ολυμπιακό, ενώ στο 44΄ ο Γούναρης είχε σουτ στο δοκάρι). Το β΄ μέρος, όμως, άνηκε στον Δικέφαλο, που έκανε την ανατροπή με τα γκολ των Παρίδη (50΄) και Ασλανίδη (72΄). Μεσολάβησε, μάλιστα, και η απόκρουση του Στέφα στο πέναλτι του Κραβαρίτη. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, αφού ο Κρητικόπουλος ισοφάρισε (79΄) με κεφαλιά. Στη ρουλέτα των πέναλτι η μπίλια έκατσε στο μαύρο… Η σειρά των πέναλτι (με πρώτο τον Ολυμπιακό) : Παπαδημητρίου 1-0, Σαράφης 1-1, Πουπάκης άουτ, Παρίδης 1-2, Περσίδης άουτ, Κούδας απόκρουση Πουπάκη, Γκλέζος 2-2, Αναστασιάδης 2-3, Σιώκος 3-3, Αποστολίδης 3-4. Για τους νικητές αγωνίστηκαν οι Στέφας, Γούναρης, Τσιλιγκιρίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης (113′ Φουντουκίδης), Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας και Ασλανίδης (95′ Αναστασιάδης)

*Εχοντας συμπληρώσει 27 χρόνια χωρίς να φθάσει σε κατάκτηση κυπέλλου, ήταν αναπόφευκτο ο τελικός της 12ης Μαΐου 2001 με τον Ολυμπιακό να αποκτήσει τεράστια βαρύτητα για το Δικέφαλο Και στο 46΄ το σκορ ήταν ήδη 3-0 ( 4′ Εγκωμίτης, 31′ Μπορμπόκης, 46′ Γεωργιάδης), πριν διαμορφωθεί το θριαμβευτικό 4-2 για τον Δικέφαλο (85′ Ναλιτζής – 77′ πέν. Τζόρτζεβιτς, 90′ Χούτος). Για τους νικητές είχαν αγωνιστεί οι Κόβιτς, Κατσαμπής, Αμπονσά (46′ Κουλακιώτης), Ουντέζε, Μπορμπόκης, Εγκωμίτης, Καφές, Κωνσταντινίδης, Βενετίδης, Οκκάς (89′ Σπάσιτς) και Γεωργιάδης (78′ Ναλιτζής).

*Ο τελικός του 2003 εναντίον του Άρη διεξήχθη στην Τούμπα και κρίθηκε με γκολ του Γεωργιάδη στο 25΄ μετά από πάσα του Μάρκου. Οι «κίτρινοι» προσπάθησαν να απαντήσουν προς το τέλος του αγώνα, αλλά, πέρα από το δοκάρι του Μόρις, δεν έκαναν ευκαιρία. Για τους νικητές έπαιξαν οι Τοχούρογλου, Καφές, Κουτσόπουλος, Μάρκος, Οκκάς, Γεωργιάδης, Κούτσης (70′ Χασιώτης), Γιασεμή (74′ Σπάσιτς), Αμπονσά (89′ Νάστος), Εγκωμίτης και Κουκιέλκα.

*Στον τελικό της 6ης Μαΐου 2017 στο Πανθεσσαλικό, ο Μπίσεσβαρ (24΄) έβαλε σε θέση οδηγού την ομάδα του Ιβιτς, όμως δύο λεπτά αργότερα ήρθε η ισοφάριση από τον Χριστοδουλόπουλο. Στο 72΄ ο Ιβιτς αντικατέστησε τον Κάμπος με τον Ενρίκε. Και δέκα λεπτά αργότερα ο Βραζιλιάνος διαμόρφωσε το 2-1, χαρίζοντας το τρόπαιο στον ΠΑΟΚ. Για τους κυπελλούχους έπαιξαν οι Γλύκος, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, Κάνιας, Σάχοφ, Τσίμιροτ (86’ Μαλεζάς), Κάμπος (72’ Ενρίκε), Μπίσεσβαρ (88’ Κίτσιου) και Πρίγιοβιτς.

*Ενα χρόνο αργότερα (Σάββατο 12 Μαΐου 2018) απλώς άλλαξε το σκηνικό του θριάμβου για τον ΠΑΟΚ, μια και ο τελικός διεξήχθη στο Ολυμπιακό στάδιο. Ηταν η σεζόν, που ο ΠΑΟΚ είχε χάσει στα χαρτιά τον τίτλο του πρωταθλητή, μετά τα όσα είχαν συμβεί στον αντίστοιχο αγώνα της Τούμπας για τη Σούπερ Λιγκ και είχαν ως συνέπεια την αφαίρεση τριών βαθμών από εκείνη τη διοργάνωση και άλλων δύο από το πρωτάθλημα, που θ’ ακολουθούσε. Στο 25΄ ο Μπορμπαλάν υπέδειξε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ, αλλά ο Μπάρκας απέκρουσε την εκτέλεση του Πρίγιοβιτς. Οι «ασπρόμαυροι», όμως, δεν ήταν διατεθειμένοι να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη χωρίς το κύπελλο στις αποσκευές τους. Και με τα γκολ των Βιεϊρίνια (65΄) και Πέλκα (90΄) επικράτησαν με 2-0. Για την ομάδα του Λουτσέσκου είχαν αγωνιστεί οι Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (81′ Μαλεζάς), Κάνιας, Μαουρίσιο, Κάμπος (51′ Μακ), Μπίσεσβαρ (75′ Σάχοφ), Πέλκας και Πρίγιοβιτς.

*Δύο χρόνια πριν (Σάββατο 11 Μαΐου 2019), το γκολ του Άκπομ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ να φθάσει στη νίκη, κατακτώντας παράλληλα το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του. Για τους νικητές έπαιξαν οι Πασχάλακης, Γιαννούλης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Κάνιας, Σάχοφ, Μπίσεσβαρ(90′ Ίνγκασον), Ζαμπά(65′ Λημνιός), Πέλκας(80′ Ολιβέιρα) και Άκπομ.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ομαδική δηλητηρίαση στον ΠΑΟΚ

Σε αναβολή φαίνεται να οδηγείται o πρώτος ημιτελικός του πρωταθλήματος ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αφού την αποστολή των...

Στην ίδια κατηγορία