Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Aπό τον Κωστίκο μέχρι τον Σπάσιτς και τον Μίετσελ

Δημοφιλή

Η FORZA θυμίζει μερικές από τις εκτός έδρας νίκες του Δικεφάλου επί του Αρη στη μακρά διαδρομή των μεταξύ τους αναμετρήσεων για το πρωτάθλημα

Για τα παιχνίδια των δύο αντιπάλων μπορεί να γράφει κανείς και να μη… σταματάει. Οι ιστορίες, που κρύβουν είναι αμέτρητες και δεν χωρούν ούτε σε ολόκληρο… βιβλίο.

Το ντέρμπι της σεζόν 1992-93 είχε γίνει προπαραμονή Χριστουγέννων. Ο ΠΑΟΚ προέρχονταν από έξι σερί ματς χωρίς νίκη και, επιπλέον, ο Λιούπκο Πέτροβιτς δεν μπορούσε να υπολογίζει στις υπηρεσίες των Μαγκντί, Τζούρτζεβιτς (είδε το ματς από την εξέδρα των φιλοξενούμενων οπαδών), Μαλιούφα και Ηλιάδη. Πριν την έναρξη του αγώνα, ο Θωμάς Βουλινός είχε βάλει τους παίκτες της ομάδας του μέσα στα αποδυτήρια να ορκιστούν για τη νίκη, αλλά ο ίδιος δεν είχε παρακολουθήσει το παιχνίδι, αφού είχε προγραμματίσει να ταξιδεύσει στην Ελβετία!

Ο αγώνας είχε γίνει παρουσία λίγων φιλάθλων (είχαν κοπεί 4.145 εισιτήρια), αλλά και πάλι είχε βρεθεί ο ανόητος, που είχε τραυματίσει με κέρμα τον Αλεξίου (σχίσιμο στο σβέρκο), με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η έναρξη του αγώνα από τον διαιτητή Ξυθάλη (συνδέσμου Αρτας).

Το παιχνίδι είχε γερά νεύρα (αποβολές Καπετανόπουλου και Λεκμπέλο), ένα πέναλτι για κάθε ομάδα (86΄ Γιουκούδης-12΄ Λαγωνίδης) και ένα σοβαρό τραυματισμό, του Δερμιτζάκη, που αναγκάστηκε να μείνει στη συνέχεια εκτός δράσης για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Κι όταν αποχώρησε με φορείο από το γήπεδο, τη θέση του πήρε ο Ζαγοράκης (μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η μεταγραφή του από την ομάδα της Καβάλας), που έκανε έτσι το ντεμπούτο του με τον ΠΑΟΚ σε ματς πρωταθλήματος. Πρόσωπο του αγώνα ήταν και ο Μπορμπόκης (είχε κερδίσει και το πέναλτι στα πρώτα λεπτά του αγώνα), ο οποίος στο 59΄ είχε δώσει αέρα δύο τερμάτων στην ομάδα του. Μετά την ολοκλήρωση της 14ης αγωνιστικής, η ομάδα του Πέτροβιτς ήταν μόλις 6η στη βαθμολογία με 23 βαθμούς, δεκαέξι λιγότερους από την πρωτοπόρο ΑΕΚ.

ΠΗΡΕ ΤΗ ΝΙΚΗ, ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΘΡΙΑΜΒΟ

Στο παιχνίδι της 2ας Φεβρουαρίου 2002 η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς πήρε τη νίκη, αλλά έχασε το θρίαμβο. Το τελικό 3-2 υπέρ του ΠΑΟΚ φάνταζε τιμητικό για τους γηπεδούχους, που, αφού προηγήθηκαν στο 7΄ με τον Χαριστέα, στη συνέχεια ήταν σαν να μην υπήρχαν στο γήπεδο. Δύο γκολ για τους φιλοξενούμενους είχε πετύχει ο Σπάσιτς (22΄, 59΄), ενώ ο Γιασεμάκης είχε σημειώσει το γκολ της ισοφάρισης (12΄). Και να φανταστεί κανείς ότι σ’ εκείνο το παιχνίδι έλειπαν από την ενδεκάδα του ΠΑΟΚ οι Αμπονσά, Ουντέζε, Εγκωμίτης, Λουτσιάνο, Καφές, Γεωργιάδης και Μπορμπόκης!

«Για εμάς ήταν σημαντικό ότι πετύχαμε πολύ γρήγορα το γκολ της ισοφάρισης. Στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε σημαντικές ευκαιρίες για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα γκολ» είχε τονίσει στις δηλώσεις του ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ηταν η πρεμιέρα του δεύτερου γύρου (πρωτάθλημα με τη συμμετοχή 14 ομάδων) και στην κορυφή επικρατούσε συνωστισμός: ΑΕΚ 30, Ολυμπιακός 29, ΠΑΟΚ 28 και Παναθηναϊκός 27. Πάντως, μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, ο ΠΑΟΚ γνώριζε τον αποκλεισμό από την ημιτελική φάση του κυπέλλου, χάνοντας με 4-0 στην Τούμπα από την ΑΕΚ.

ΤΟΥ ΕΦΘΑΝΕ ΕΝΑ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Στο ματς της της 27ης Φεβρουαρίου 2005 ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε με …φρέσκο προπονητή στον πάγκο του, αφού ο Καραγεωργίου είχε κάνει ντεμπούτο μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα στην εντός έδρας νίκη επί της Καλλιθέας με 3-1. Πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο, ο Δικέφαλος ήταν ήδη μπροστά στο σκορ με 3-0, χάρη στα γκολ του Μίετσελ (δύο) και του Μαλαδένη. Επιπλέον, οι γηπεδούχοι αγωνίζονταν από το 27΄ με παίκτη λιγότερο, μετά την αποβολή του Σανχούρχο. Στο β΄ μέρος, όμως, ο Δικέφαλος πάτησε φρένο, με αποτέλεσμα το τελικό σκορ να περιοριστεί στο 1-3.

ΤΟ ΕΚΡΙΝΕ Ο ΚΩΣΤΙΚΟΣ

Όταν οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στις 16 Νοεμβρίου 1980, το πρωτάθλημα είχε φθάσει στη 10η αγωνιστική.

Ο Άρης βρίσκονταν στην κορυφή με 15 βαθμούς, 6 περισσότερους από την ομάδα του Γκιούλα Λόραντ, που είχε πραγματοποιήσει κακή εκκίνηση στη σεζόν.

Εισιτήριο δεν υπήρχε ούτε για δείγμα, αφού και τα 26 χιλιάδες είχαν πουληθεί. Ο Αρης διέθετε τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, τον Ντίνο Κούη, ο οποίος είχε ήδη προλάβει να πετύχει δέκα γκολ. Ωστόσο, σ’ εκείνο το παιχνίδι είχε σιγήσει, εξαιτίας κυρίως της αποτελεσματικής φύλαξής του από τον Θόδωρο Αποστολίδη. Ο Δικέφαλος είχε βγει νικητής, χάρη στο γκολ του Κωστίκου, επτά λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. «Κερδίσαμε δίκαια μια καλή ομάδα. Ήταν ένα δυνατό παιχνίδι, αλλά καθαρό» είχε δηλώσει ο μοναδικός σκόρερ του αγώνα.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ Ο… ΛΙΜΠΡΕΧΤΣ

Κεντρικό πρόσωπο στο παιχνίδι της 28ης Σεπτεμβρίου 1986 (στη φωτογραφία μονομαχούν οι Μουστακίδης και Αλεξανδρίδης) ήταν ο Τάις Λίμπρεχτς. Ο Ολλανδός προπονητής είχε αναλάβει τον ΠΑΟΚ το αμέσως προηγούμενο καλοκαίρι, προερχόμενος από τον Αρη, στον οποίο δούλεψε για δύο σεζόν. Ο Λίμπρεχτς είχε χαρεί πιο πολύ από όλους τη νίκη του Δικεφάλου με 1-0 (μοναδικός σκόρερ ο Μπανιώτης με κεφαλιά από εκτέλεση κόρνερ του Μπορμπόκη), τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου), όπως είχε φροντίσει να φανεί και μέσω των δηλώσεων του: «Πολλοί στον Αρη θέλησαν ν’ αμφισβητήσουν τις προπονητικές μου ικανότητες. Και είμαι χαρούμενος, που τους έδωσα σήμερα αυτήν την απάντηση». Το παιχνίδι είχαν παρακολουθήσει περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες φίλαθλοι (διατέθηκαν 20. 968 εισιτήρια).

Αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Χάρης Σαββίδης (πριν τον αγώνα, μαζί με τον ομόλογό του του Αρη, Δήμο Δασυγένη, είχαν χαιρετήσει τους παίκτες των δύο ομάδων στη σέντρα του γηπέδου), δεν έκρυβε τη μεγάλη του ικανοποίηση. «Πάρτε όσα θέλετε! Τα λεφτά είναι δικά σας!» έλεγε στους παίκτες της ομάδας του, όταν εκείνοι τον είχαν ρωτήσει για το πριμ νίκης. Για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ήταν ένα ωραίο Σαββατοκύριακο, αφού και η ομάδα μπάσκετ, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, έφευγε νικήτρια από την έδρα του Παναθηναϊκού με σκορ 84-80.

ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΕΙΣΕΡ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ!

Στις 17 Απριλίου 1988 ο ΠΑΟΚ έφευγε νικητής από την έδρα του Αρη για δεύτερη σερί σεζόν. Οι «κίτρινοι» είχαν προηγηθεί στο 57΄ με τον Δημητριάδη, αλλά η ομάδα του Μιχάλη Μπέλλη είχε κάνει την ανατροπή στο σκορ, χάρη στα γκολ των Σκαρτάδου (59΄) και Μαυρομάτη (85΄ με εκτέλεση φάουλ).

«Βάλτε τον Γκάλη στον αγώνα» φώναζαν στις εξέδρες οι ΠΑΟΚτσήδες, αρκετοί από τους οποίους είχαν εμφανιστεί στο γήπεδο με σημαίες της… Τρέισερ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ιταλική ομάδα είχε επικρατήσει του Αρη στον ημιτελικό του φάιναλ φορ του κυπέλλου πρωταθλητριών, που είχε διεξαχθεί στη Γάνδη. Και μετά τη λήξη του αγώνα, αρκετοί οπαδοί του ΠΑΟΚ βρέθηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Αρη, δίνοντας συνέχεια στους πανηγυρισμούς τους.

Απέμεναν τρεις αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και ο ΠΑΟΚ, θεωρητικά, διεκδικούσε ακόμη και τον τίτλο, αφού απείχε τρεις βαθμούς από την κορυφή και τη –μετέπειτα πρωταθλήτρια-ομάδα της ΑΕΛ.

ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Το εκτός έδρας ντέρμπι με τον Άρη της 6ης Ιανουαρίου 1991 ήταν μόλις το δεύτερο παιχνίδι για τον Χρήστο Τερζανίδη (με συνεργάτη τον Μπάμπη Μιχαηλίδη) στον πάγκο μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Ρομπ Γιάκομπς. Οι φιλοξενούμενοι ήταν ανώτεροι και με το γκολ του Αιγύπτιου φορ Χοσάμ Χασάν (κάτω φωτογραφία) στο 44΄ επιβλήθηκαν με 1-0. Πάντως, εκείνο ήταν ένα από τα μόλις πέντε γκολ που προσέφερε ο Αφρικανός επιθετικός στους «ασπρόμαυρους». Στην ενδεκάδα των «κίτρινων» βρίσκονταν ο Απόστολος Τσουρέλας, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ήταν παίκτης του Δικεφάλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Κλάους: «Τι είσαι για μένα κανείς δεν ξερει»

98 χρόνια περήφανης ιστορίας κλείνει σήμερα (20/4) ο ΠΑΟΚ, με τον Στέφανο Αθανασιάδη να μην ξεχνά την μεγάλη του...

Στην ίδια κατηγορία