Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Από τον καιρό του Καρυπίδη

Δημοφιλή

Το άλμα από την ομάδα νέων στους μεγάλους είναι, έτσι κι αλλιώς, μια δύσκολη υπόθεση, που γίνεται ακόμη δυσκολότερη, όταν πρόκειται για μια… ευαίσθητη θέση, όπως είναι αυτή του κεντρικού αμυντικού.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης δείχνει να κερδίζει το μεγάλο στοίχημα της καθιέρωσης στην πρώτη ομάδα, έχοντας αξιοποιήσει τις ευκαιρίες συμμετοχής, που του έχει δώσει ο Λουτσέσκου. Βλέποντας κανείς το παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι οι στόπερ, που προερχόμενοι από τις υποδομές του ΠΑΟΚ, κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την πρώτη ομάδα του Δικεφάλου και να καταγράψουν έναν ικανοποιητικό αριθμό συμμετοχών με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Ουσιαστικά, ο τελευταίος που το είχε κατορθώσει ήταν ο Χρήστος Καρυπίδης, που έκανε ντεμπούτο στον εντός έδρας αγώνα κυπέλλου της 29ης Νοεμβρίου 2000 κόντρα στην Καβάλα (3-1) υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, τρεις ημέρες πριν γιορτάσει τα 18α γενέθλια του. Με προηγούμενη θητεία στα τμήματα υποδομών του ΠΑΟΚ, ο Καρυπίδης πήρε αργότερα το δρόμο των δανεισμών σε Καβάλα και Κέρκυρα, πριν επιστρέψει στην Τούμπα, για να μείνει μέχρι το καλοκαίρι του 2006.

Πριν τον Καρυπίδη ήταν ο Βαγγέλης Νάστος, που έπαιξε για πρώτη φορά πριν καν κλείσει τα δεκαεφτά του χρόνια. Ηταν το εντός έδρας παιχνίδι της 25ης Μαΐου 1997 εναντίον της Καστοριάς (6-0) για την τελευταία αγωνιστική της σεζόν, όταν ο Αγγελος Αναστασιάδης τον πέρασε ως αλλαγή στο τελευταίο ημίωρο του αγώνα. Στη συνέχεια ο Νάστος «ψήθηκε» ποδοσφαιρικά σε Λάρισα και Καλαμάτα, μέχρι που επέστρεψε στην Τούμπα. Στα τέλη Αυγούστου του 2003 έφευγε για την Ιταλία και την ομάδα της Περούτζια, έχοντας συμμετάσχει σε 75 ματς του ΠΑΟΚ.

Πολλά χρόνια πριν, ο Χάρης Μπανιώτης έκανε ντεμπούτο με τον ΠΑΟΚ στο εκτός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Πανσερραϊκό (1-2), που είχε διεξαχθεί τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων του 1977. Μέλος της ερασιτεχνικής ομάδας του Δικεφάλου, ο Μπανιώτης (σε τρεις μήνες θα έκλεινε τα δεκαοχτώ του χρόνια) είχε επιστρατευτεί από τον υπηρεσιακό προπονητή του Δικεφάλου, Δημήτρη Καλογιάννη για εκείνο το παιχνίδι, στο οποίο ο ΠΑΟΚ είχε αγωνιστεί, όπως και όλες οι υπόλοιπες ομάδες με ερασιτέχνες, εξαιτίας της αποχής, που είχε κηρύξει οι ημιεπαγγελματίες παίκτες των ομάδων της Α΄ εθνικής. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι στην αρχή της καριέρας του ο Μπανιώτης χρησιμοποιούνταν σε θέση αμυντικού χαφ, αλλά και σέντερ φορ, κι όταν έγινε επαγγελματίας γύρισε στο κέντρο της άμυνας.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν και λίγοι όσοι κεντρικοί αμυντικοί επιχείρησαν, χωρίς τελικά να τα καταφέρουν, το άλμα από την ομάδα νέων του ΠΑΟΚ στην αντίστοιχη πρώτη.

Στα 18 του χρόνια ο Αριστοτέλης Καρασαλίδης συμμετείχε στο βασικό στάδιο προετοιμασίας υπό τις οδηγίες του Φερνάντο Σάντος στην Ολλανδία, το καλοκαίρι του 2009. Φόρεσε τη φανέλα του Δικεφάλου μόνο σε φιλικά παιχνίδια, μέχρι που αποχώρησε από την Τούμπα. Και πριν βρεθεί στον Παναιτωλικό, σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας αγωνίστηκε σε Αρη, Νίκη Βόλου, Ηρακλή, Ατρόμητο και Ξάνθη.

Ο Αχιλλέας Πούγγουρας είχε χρησιμοποιηθεί -σε ηλικία 19 χρόνων-για πρώτη φορά από τον Αναστασιάδη στο εκτός έδρας παιχνίδι της 21ης Φεβρουαρίου 2015 εναντίον της Βέροιας (1-3). Τη διετία 2016-18 κατέγραψε δέκα συμμετοχές και μετά από ένα σύντομο δανεισμό στην πολωνική Αρκα Γκντίνια, έφυγε οριστικά από την Τούμπα με προορισμό τον Παναθηναϊκό.

O Xρήστος Ιντζίδης ήταν 19 χρόνων, όταν είχε κάνει ντεμπούτο με το Δικέφαλο υπό τις οδηγίες του Δώνη στην εντός έδρας ρεβάνς με την Μπνέι Γιεχούντα. Εκείνη τη σεζόν είχε συμμετοχή σε άλλα οχτώ παιχνίδια, αγωνιζόμενος στη συνέχεια ως δανεικός σε Πλατανιά και Λεβαδειακό. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο βρίσκεται στη Μαλαισία, συνεχίζοντας την καριέρα του στην Κελαντάν.

Μόνο μια συμμετοχή, στην εκτός έδρας αναμέτρηση της 13ης Απριλίου 2014 με το Λεβαδειακό (3-2) μέτρησε ο Κρίστι Κιόσε. Mη βρίσκοντας χώρο δράσης στον ΠΑΟΚ, ο Αλβανός ποδοσφαιριστής, αφού πέρασε τρεισήμισι χρόνια στη Σλοβακία, την τελευταία διετία αγωνίζεται-ως αμυντικός χαφ πλέον-στην Τσεχία με την ομάδα της Κάρβινα.

Ολοκληρώνοντας το καλοκαίρι του 2018 την παρουσία του στην «ασπρόμαυρη» ακαδημία, ο Κώστας Δημητρίου επέλεξε να φύγει στην Ελβετία και να ενταχθεί στη Βασιλεία. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν για αυτόν όπως ήλπιζε και πλέον έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, όντας παίκτης του Πανσερραϊκού.

Παρτενέρ του Μιχαηλίδη όσο έπαιζαν στην Κ-19, ο Απόστολος Διαμαντής δεν βρήκε το δρόμο προς την πρώτη ομάδα. Και μετά από ένα δανεισμό στο Βόλο, συνεχίζει πλέον την καριέρα του στον ΟΦΗ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Στο επίκεντρο των Τούρκων ο Κουλιεράκης

Με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης έχει καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα πάνω...

Στην ίδια κατηγορία