Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Aπό τον Χασάν μέχρι τον Πρίγιοβιτς

Δημοφιλή

Το Μουντιάλ κυριαρχεί στις ζωές των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων, μηδέ εξαιρουμένων των φιλάθλων του ΠΑΟΚ, που περιμένουν με αγωνία τις επιδόσεις του «δικού» τους Αντρίγια Ζίβκοβιτς.

Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός είναι ο μοναδικός «εκπρόσωπος» του Δικεφάλου στα γήπεδα του Κατάρ. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στα γήπεδα της Ρωσίας, ο ΠΑΟΚ είχε… στείλει δύο παίκτες του, τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς και τον Αμρ Ουάρντα. Ο πρώτος είχε αγωνιστεί (ως αλλαγή στις καθυστερήσεις) μόνο στη νίκη της ομάδας του επί της Κόστα Ρίκα (1-0), μένοντας στον πάγκο στα άλλα δύο παιχνίδια (ήττες από Ελβετία με 2-1 και Βραζιλία με 2-0). Αντίθετα, ο Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός είχε αγωνιστεί και στα τρία παιχνίδια της αφρικανικής ομάδας, στα οποία γνώρισε ισάριθμες ήττες (1-0 από Ουρουγουάη, 3-1 από Ρωσία και 2-1 από Σαουδική Αραβία).

Αιγύπτιοι ήταν κι οι πρώτοι παίκτες του ΠΑΟΚ, που συμμετείχαν σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου. Συνέβη το 1990, όταν οι φίλαθλοι του Δικεφάλου ήταν στημένοι μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες για να παρακολουθήσουν τον Χοσάμ Χασάν και τον Μαγκντί Τολμπά (η απόκτηση του Ιμπραΐμ Χασάν οριστικοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των αγώνων στην Ιταλία). Κι η προσοχή τους στρέφονταν κυρίως στο Χοσάμ Χασάν, που μετρούσε μόλις λίγες ημέρες ως παίκτης του ΠΑΟΚ (ο Μαγκντί είχε αποκτηθεί ένα χρόνο νωρίτερα).

Οι αδελφοί Χασάν ήταν βασικοί και στα τρία παιχνίδια, που έδωσε η Αίγυπτος στη φάση των ομίλων. Η αφρικανική ομάδα έκανε την καλύτερη της εμφάνιση στο πρώτο της παιχνίδι, εναντίον της Ολλανδίας, με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλη με 1-1 (ο Μαγκντί είχε αγωνιστεί ως αλλαγή στο τελευταίο 20λεπτο). Ακολούθησε και δεύτερη ισοπαλία (χωρίς τέρματα κόντρα στο Έιρε), ωστόσο η Αίγυπτος τερμάτισε τελευταία στον όμιλο της, αφού γνώρισε την ήττα από την Αγγλία με 1-0.

Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΑΜΠΑΝΤΑ ΕΤΟΝΓΚ

Το καλοκαίρι του 1998 έφθασε στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ ο Αμπάντα Ετόνγκ. Ο Αφρικανός παίκτης είχε βρεθεί στην αποστολή της εθνικής Καμερούν στο Μουντιάλ της Γαλλίας, χωρίς όμως να πάρει χρόνο συμμετοχής (η ομάδα του τερμάτισε τελευταία στον όμιλο, φέρνοντας ισοπαλίες 1-1 με Αυστρία και Χιλή και χάνοντας 3-0 από την Ιταλία). Ο Ετόνγκ δεν έπαιξε λεπτό ούτε και με το Δικέφαλο, με αποτέλεσμα, έξι μήνες μετά, να συνεχίσει στη Β΄ κατηγορία με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Εκείνη τις ημέρες είχε αποκτηθεί ο Αντόλφο Βαλένσια, ο οποίος είχε αγωνιστεί και στα τρία παιχνίδια της Κολομβίας στα γήπεδα της Γαλλίας. Οι λατινοαμερικάνοι είχαν χάσει από Ρουμανία (1-0) και Αγγλία (2-0), νικώντας μόνο την Τυνησία (1-0). Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο Κολομβιανός είχε δώσει το «παρών» και στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, σκοράροντας δύο φορές (στις ήττες από Ρουμανία με 3-1 και ΗΠΑ με 2-1).

«Εκπρόσωπος» του ΠΑΟΚ στα Μουντιάλ του 2002 στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας ήταν ο Ιφεάνι Ουντέζε. Ο Νιγηριανός αμυντικός μετρούσε ήδη δύο χρόνια ως κάτοικος Τούμπας, στην οποία θα παρέμενε μέχρι το καλοκαίρι του 2006. Οι Αφρικανοί τερμάτισαν τελευταίοι στον όμιλο τους, έχοντας τον Ουντέζε στην αρχική τους σύνθεση στα ματς με Αγγλία (0-0) και Σουηδία (ήττα με 2-1).

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων στην Ασία, ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Μάρεκ Κοζμίνσκι. Ο Πολωνός ήταν βασικός και στα τρία ματς της χώρας του κόντρα, κατά σειρά, σε Ν. Κορέα (2-0), Πορτογαλία (4-0) και ΗΠΑ (η μοναδική νίκη της Πολωνίας με 3-1, που όμως δεν της ήταν αρκετή για να αποφύγει την τελευταία θέση στον όμιλο της).

Μέχρι τους 16 του Μουντιάλ της Ν. Αφρικής είχε φθάσει ο Πάμπλο Κοντρέρας το καλοκαίρι του 2010. Η Χιλή είχε τερματίσει δεύτερη στον όμιλο της πίσω από την Ισπανία, αλλά στο πρώτο νοκ-άουτ παιχνίδι γνώρισε την ήττα με 3-0 από τη Βραζιλία. Ο Κοντρέρας είχε αγωνιστεί ως αλλαγή στο πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης (νίκη με 1-0 επί της Ονδούρας), όπως και στον αγώνα εναντίον της Βραζιλίας.

Όταν το καλοκαίρι του 2014 ο Σαρλ Ιτάνζ υπερασπίζονταν την εστία του Καμερούν στην τελική φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας (βασικός και στα τρία ματς), ανήκε στον ΠΑΟΚ, έστω κι αν η λήξη της σεζόν τον είχε βρει δανεικό στην Κόνιασπορ. Οι Αφρικανοί είχαν παρουσιαστεί συνολικά σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να χάσουν και τα τρία παιχνίδια, κατά σειρά από Μεξικό (1-0), Κροατία (4-0) και Βραζιλία (4-1).

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗ

Ο Αλέξης Αλεξίου ήταν ο πρώτος Έλληνας παίκτης του ΠΑΟΚ, που έπαιξε σε Μουντιάλ. Ο Αλκέτας Παναγούλιας του είχε εμπιστευτεί μια θέση στο τελευταίο παιχνίδι της εθνικής στα γήπεδα των ΗΠΑ (1994), κόντρα στη Νιγηρία (ήττα με 2-0). Κι ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έγινε το 2010 στη Ν. Αφρική ο πρώτος Έλληνας, που σκόραρε σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου, στη νίκη με 2-1 επί της Νιγηρίας. Στην αποστολή της εθνικής είχαν συμπεριληφθεί και οι Κώστας Χαλκιάς και Στέλιος Μαλεζάς, χωρίς ο Οτο Ρεχάγκελ να τους χρησιμοποιήσει.

Τέσσερα χρόνια αργότερα στη Βραζιλία, οι Κατσουράνης και Σαλπιγγίδης είχαν συμμετοχή στα πρώτα ματς με Κολομβία (ήττα με 3-0) και Ιαπωνία (0-0). Στη νίκη-πρόκριση επί της Ακτής Ελεφαντοστού (2-1) έπαιξαν οι Σαλπιγγίδης και Γλύκος, ενώ κόντρα στην Κόστα Ρίκα για τους 16 (ήττα με 5-3 στα πέναλτι) αγωνίστηκαν οι Σαλπιγγίδης και Κατσουράνης. Ο Σάντος είχε συμπεριλάβει στην αποστολή και τους Τζαβέλλα και Τζιόλη.


Τελευταία νέα

Στο Ποσειδώνιο για την πρόκριση στην τετράδα!

Το δικό του μήνυμα- κάλεσμα στον κόσμο του Δικέφαλου έστειλε ο ΑΣ ΠΑΟΚ, για τον μεγάλο δεύτερο προημιτελικό με...

Στην ίδια κατηγορία