Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Από την ουκρανική αεράμυνα ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία

Δημοφιλή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε και επίσημα πως ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία προήλθε από την ουκρανική αεράμυνα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως το περιστατικό «αποδεικνύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία για τον οποίο ευθύνεται ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις».

«Το περιστατικό αυτό δείχνει τους κινδύνους που συνδέονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο ωστόσο δεν έχει αλλάξει τη θεμελιώδη εκτίμησή μας για απειλή κατά των συμμάχων του ΝΑΤΟ», προσθέτει.

Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς την παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, είπε και σημείωσε πως:

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης σε έδαφος του ΝΑΤΟ. Και δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των συμμάχων μας».

Ο Στόλτενμπεργκ τονίζει ότι η έρευνα συνεχίζεται και πως όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σκόπιμη ενέργεια.

Παράλληλα, σημείωσε πως η συμμαχία έχει «αυξήσει σημαντικά» την παρουσία της στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης με περισσότερα στρατεύματα και αεροπορική και ναυτική δύναμη.

Ακόμη, χαιρέτισε το γεγονός πως όλο και περισσότεροι σύμμαχοι παρέχουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως και ο ΗΠΑ έδειξαν νωρίτερα την Ουκρανία ως υπεύθυνη για το σοβαρό αυτό περιστατικό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει πηγή του ΝΑΤΟ στο Reuters, o Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Ινδονησία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20, ότι είναι «απίθανο» η Ρωσία να εξαπέλυσε τον πύραυλο αυτό.

Ρωσία: Τα συντρίμμια ανήκουν στο ουκρανικό σύστημα αεράμυνας S-300

Λίγο νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη αεροπορικές επιδρομές ακριβείας μόνο σε ουκρανικά εδάφη και .όχι πιο κοντά από απόσταση 35χλμ από τα σύνορα της Πολωνίας.

Παράλληλα αναφέρει ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην Πολωνία αναγνωρίζονται από φωτογραφίες ως στοιχεία του ουκρανικού συστήματος αεράμυνας S-300.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, οι ισχυρισμοί για πτώση ρωσικών πυραύλων στο πολωνικό χωριό είναι μια σκόπιμη πρόκληση για να κλιμακωθεί η κατάσταση.

Κίεβο: Η Ρωσία φταίει που ξεκίνησε τον πόλεμο

Με τη σειρά του ο σύμβουλος του Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε «περιστατικά με πυραύλους» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Κατά την γνώμη μου, είναι αναγκαίο να ακολουθήσουμε μία και μοναδική λογική. Ο πόλεμος ξεκίνησε και διεξάγεται από την Ρωσία. Η Ρωσία πλήττει μαζικά την Ουκρανία με πυραύλους Cruise», απάντησε ο Ποντολιάκ, στην ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν.

«Η Ρωσία έχει μετατρέψει το ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου σε απρόβλεπτο πεδίο μάχης. Πρόθεση, μέσα εκτέλεσης, κίνδυνοι, κλιμάκωση -όλα αυτά προέρχονται μόνο από την Ρωσία. Και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση για οποιαδήποτε περιστατικά με πυραύλους», πρόσθεσε.

«Όταν μία επιτιθέμενη χώρα εξαπολύει εσκεμμένη μαζική πυραυλική επίθεση κατά ολόκληρου του εδάφους μίας μεγάλης χώρας στην ευρωπαϊκή ήπειρο με τα πεπαλαιωμένα σοβιετικά όπλα (πυραύλους κλάσης X), μία τραγωδία θα προκύψει αργά ή γρήγορα σε εδάφη άλλων χωρών», εκτίμησε ο ίδιος.

«Επιπλέον, οι ρωσικοί πύραυλοι ή τα θραύσματά τους έχουν πέσει περισσότερες από μία φορές σε συνοριακές περιοχές. Δεν βλέπω να υπάρχει νόημα να ξεφύγουμε από την απλή αυτή λογική – μόνο η Ρωσία είναι ένοχη για απειλές και ακρότητες σε άλλες χώρες με τις πυραυλικές της επιθέσεις», είπε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Σε χωριστή ανάρτησή του στο Twitter, ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος δηλώνει ότι είναι καιρός για την Ευρώπη να «κλείσει τον ουρανό» επάνω από την Ουκρανία: «Δεν χρειάζεται να αναζητούνται δικαιολογίες και να αναβάλλονται σημαντικές αποφάσεις».

Πυρετός διαβουλεύσεων

Η έκρηξη, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατήγγειλε ως «πολύ σημαντική κλιμάκωση», ώθησε τον Μπάιντεν να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G-7 και του ΝΑΤΟ. Μια σκόπιμη, εχθρική επίθεση εναντίον της Πολωνίας, μέλους του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να προκαλέσει συλλογική στρατιωτική απάντηση από τη συμμαχία.

Αλλά βασικά ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες της εκτόξευσης του πυραύλου – κανένα μεγαλύτερο από το ποιος τον εκτόξευσε – παρέμειναν εν μέσω της σύγχυσης που προκλήθηκε από μια καταιγιστική σειρά ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στα κοντινά σύνορα στην Ουκρανία.

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις εναντίον ενός εισερχόμενου ρωσικού εν μέσω της συντριπτικής ομοβροντίας εναντίον της ηλεκτρικής υποδομής της Ουκρανίας την Τρίτη.

Η εκτίμηση αυτή και τα σχόλια του Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στην Ινδονησία έρχονται σε αντίθεση με πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα την Τρίτη από ανώτερο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος δήλωσε στο AP ότι οι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στην Πολωνία. Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα και αυξάνει το επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε υποστήριξη στην έρευνα της Πολωνίας.

Μια δήλωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών αναγνώρισε το όπλο ως κατασκευασμένο στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ήταν πιο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι ήταν «πιθανότατα» ρωσικής κατασκευής, αλλά ότι η προέλευσή του ακόμη επαληθεύεται. «Ενεργούμε με ψυχραιμία», δήλωσε ο Ντούντα. «Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση».

Η Ουκρανία εξακολουθεί να διατηρεί αποθέματα πρώην σοβιετικού και ρωσικής κατασκευής οπλισμού, συμπεριλαμβανομένου του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-300.

Η απόφαση του Μπάιντεν να συγκαλέσει την έκτακτη συνεδρίαση ανέτρεψε τα χρονοδιαγράμματα της τελευταίας ημέρας της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στην Ινδονησία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες συζήτησαν την έκρηξη στην Πολωνία και εξέφρασαν τη συνεχή αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία.

«Προσφέρουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Πολωνία και τη βοήθειά μας στη συνεχιζόμενη έρευνα. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας για τα επόμενα βήματα. Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας όσο χρειαστεί», δήλωσε η ίδια.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος ξύπνησε τη νύχτα από το προσωπικό με την είδηση του πυραύλου ενώ συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής, τηλεφώνησε στον Ντούντα για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Στο Twitter, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε «πλήρη υποστήριξη και βοήθεια των ΗΠΑ για την έρευνα της Πολωνίας» και «επιβεβαίωσε τη σιδηρά δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε τη συνάντηση των απεσταλμένων της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο επίσης να συνεδριάσει την Τετάρτη για μια προγραμματισμένη προηγουμένως ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η δήλωση της Πολωνίας δεν ασχολήθηκε με το αν το χτύπημα θα μπορούσε να είναι λάθος στόχευσης ή αν ο πύραυλος θα μπορούσε να εκτραπεί από την πορεία του από την ουκρανική άμυνα.

Η Πολωνία και το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν γλώσσα που υποδηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζουν την έκρηξη του πυραύλου ως σκόπιμη ρωσική επίθεση, τουλάχιστον προς το παρόν. Μια ανακοίνωση του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για ένα «τραγικό περιστατικό».

Σημειώνεται πως εάν η Ρωσία είχε στοχεύσει σκόπιμα την Πολωνία, θα κινδύνευε να παρασύρει τη συμμαχία των 30 κρατών στη σύγκρουση, σε μια εποχή που ήδη αγωνίζεται να αποκρούσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το χτύπημα έγινε σε μια περιοχή όπου στέγνωναν σιτηρά στο Przewodow, ένα χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Υπογραμμίζοντας την εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρισκόταν στο Κίεβο την Τρίτη κατά τη διάρκεια του μπαράζ ρωσικών πυραύλων που έπληξαν δεκάδες στόχους στη χώρα. Παρέμεινε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κατά τη διάρκεια των πλήξεων.

Ο Μπερνς ενημέρωσε τον Ζελένσκι και Ουκρανούς αξιωματούχους για τη συνάντησή του στην Τουρκία με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, σύμφωνα με έναν άλλο Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει θέματα πληροφοριών.

Ο ίδιος είπε στους Ουκρανούς αξιωματούχους ότι παρέδωσε μια αμερικανική προειδοποίηση στη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι το πλήγμα στην Πολωνία, όποια και αν είναι η προέλευσή του, «δεν θα σημειωνόταν χωρίς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» επισημαίνοντας την σφοδρότητα των ρωσικών βομβαρδισμών την ώρα του συμβάντος.

«Όσο θα συνεχίζεται, θα συνιστά απειλή για την ασφάλειά μας και για την ασφάλεια των συμμάχων μας και όσο θα συνεχίζεται, θα συνεχίζει και να καταστρέφει την παγκόσμια οικονομία», είπε.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει αισθανθεί τις επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν», είπε αναφερόμενος στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής.

Τόνισε ότι η Ρωσία εκτόξευσε την Τρίτη 80 πυραύλους κατά της ουκρανικής επικράτειας «την ώρα της διεξαγωγής της συνόδου της G20», πράγμα που δείχνει «πλήρη περιφρόνηση απέναντι σε ένα διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».

πηγή: ethnos.gr


Τελευταία νέα

Χάνει Κβαρατσχέλια λόγω… Ελλάδας η Νάπολι

Χωρίς τον Κβίτσα Κβαρατσχέλια θα υποδεχθεί η Νάπολι την Αταλάντα αύριο (30/3-14:30), σε ματς της 30ης αγωνιστικής στη Serie...

Στην ίδια κατηγορία