Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απέτυχε στους στόχους, έβαλε βάσεις για μια καλή ομάδα

Δημοφιλή

Η σεζόν 2022-2023 τελείωσε για τον ΠΑΟΚ με τον χειρότερο τρόπο. Αποτυχία στην Ευρώπη, αποτυχία στο πρωτάθλημα και οδυνηρό φινάλε στο κύπελλο με μία ήττα από ομάδα που έπαιζε για όλο σχεδόν το παιχνίδι με παίκτη λιγότερο! Πολύ δύσκολη η σεζόν μαζί και με το φινάλε, δυσκολίες που διαμορφώνουν περίεργο σκηνικό και την επόμενη.

Ό, τι και αν έγινε ο ΠΑΟΚ προχωράει και έχει την υποχρέωση να αναλύσει σωστά τα παθήματα και να μάθει για να μην κάνει εκ νέου τα ίδια λάθη. Η ανάλυση έχει γίνει εδώ και καιρό και απλά κάποια πράγματα τώρα συμπληρώθηκαν έτσι ώστε να φθάσουμε τώρα στην ώρα των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν. Αυτονόητος στόχος του ΠΑΟΚ είναι οι τίτλοι και οι ευρωπαϊκές πορείες, τελευταία έχει προστεθεί και  η ανάγκη για ανανέωση του ρόστερ με την ανάδειξη νέων παικτών που θα φέρουν υπεραξίες στην ΠΑΕ και φυσικά το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει: Μπορεί μία μεγάλη ελληνική ομάδα να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με ένα τέτοιο πλάνο ανάδειξης παικτών; Η ιστορία έχει δείξει ότι η οποιαδήποτε (βιαστική) απάντηση σε αυτή την δύσκολη ερώτηση, είναι μάλλον επιπόλαια. Θα δούμε τα επόμενα χρόνια με την πρώτη απόπειρα για φέτος να μην έχει θετικό αποτέλεσμα.

ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

Η χρονιά του ΠΑΟΚ απέτυχε όσον αφορά στους στόχους, από εκεί και πέρα βέβαια όποιος δεν βλέπει ότι έχουν μπει βάσεις για μία καλή ομάδα που παίζει σωστά, αλλά της λείπουν μερικά σημαντικά στοιχεία για να κερδίζει αγώνες και στόχους είναι είτε άμπαλος είτε εμπαθής.

Για να τα καταγράψουμε:

* Ο ΠΑΟΚ έχει κορμό παικτών είτε για το σύνολο του ρόστερ, είτε για τους πλέον βασικούς της ομάδας. Είναι περίπου 18 οι παίκτες που μπορεί να παραμείνουν στο ρόστερ και άλλοι 7-8 που φαίνεται ότι έχουν θέση στον κορμό των βασικών.

* Η ομάδα έχει αποκτήσει βασικές αρχές στο παιχνίδι της. Υπάρχει οργάνωση, καλή ανάπτυξη, παραγωγή παιχνιδιού και φάσεων, σωστή λειτουργία και φυσικά μερικά μεγάλα θέματα στο γκολ που δημιουργούν και πολλά άλλα.

* Στο κομμάτι της ανάδειξης παικτών και στην προσπάθεια για τη δημιουργία υπεραξιών έχουν γίνει βήματα, αφού παίκτες όπως ο Κωνσταντέλιας και ο Κουλιεράκης από παιδιά των ακαδημιών έχουν ανδρωθεί, απέκτησαν πρωταγωνιστικό ρόλο και ανδρώθηκαν-σκληραγωγήθηκαν  σε δύσκολες συνθήκες. Μαζί τους βέβαια και ο Κοτάρσκι, αλλά και ο Ντάντας έστω και αν δεν ανήκει στον ΠΑΟΚ. Από κοντά και ο Λύρατζης που φέτος ατύχησε με τους τραυματισμούς, ενώ τα πρώτα βήματα έκανε και ο Στέφανος Τζίμας. Κάτι έγινε και σε αυτό το κομμάτι με την επόμενη σεζόν να δημιουργεί προσδοκίες για κάτι ακόμη καλύτερο.

* Τα αγωνιστικά παθήματα του ΠΑΟΚ με την ανικανότητα στο σκοράρισμα που έφερε και πολλά άλλα, ανέδειξαν τις ακριβείς ανάγκες για τα επόμενα χρόνια. Όλος ο ΠΑΟΚ είδε που πονάει η ομάδα και πλέον δεν υπάρχουν διλήμματα για τις ανάγκες και τις προσθήκες σε επίπεδο χαρακτηριστικών και φυσικά ποιότητας.

ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου που αντικειμενικά είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής της ιστορίας του ΠΑΟΚ, πέρασε φέτος την πιο δύσκολη χρονιά του αφού οι αποτυχίες που μαζεύτηκαν ήταν πολλές. Η καλημέρα από το πρωί φάνηκε με τον Ρουμάνο προπονητή να μην έχει κέφια βλέποντας μία ομάδα που δεν θα μπορούσε να κάνει πρωταθλητισμό κάτι το οποίο τον επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και για αρκετό διάστημα.

Δούλεψε, έβαλε τους δικούς του κανόνες, παρουσίασε μία καταπληκτική ομάδα που έμεινε αήττητη για 21 παιχνίδια παίζοντας καλό ποδόσφαιρο, μέχρι την ήττα από την ΑΕΚ στην Τούμπα με το γκολ του Αραούχο. Από εκεί και μετά δεν κατάφερε να επαναφέρει το σύνολό του, δεν επέβαλε τη νοοτροπία που ήθελε, δεν κατάφερε να δώσει λύσεις στο θέμα γκολ και φυσικά δεν βρήκε τον τρόπο για την πολυπόθητη νίκη.

Ο προπονητής στο τέλος δήλωσε: «Για τους πολλούς η χρονιά είναι αποτυχημένη για εμένα δεν είναι εντελώς χαμένη αφού μπήκαν βάσεις για τη συνέχεια». Ο Λουτσέσκου έχει ζητήσει βελτίωση της ποιότητας και της προσωπικότητας που θα φέρει αποτελέσματα και στο κομμάτι… γκολ και μένει να δούμε ποιο θα είναι το νέο αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας του.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Σαββίδης και Λουτσέσκου θα αποφασίσουν, αφού σταθμίσουν όλα τα δεδομένα. Λίγο – πολύ και οι δύο έχουν αντιληφθεί τί πήγε φέτος στραβά, τί θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά και φυσικά έχουν ένα προσχέδιο για το πως πρέπει να πορευτούν για να ξαναγίνει ο ΠΑΟΚ ανταγωνιστικός στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει η διάθεση και από τις δύο πλευρές. Από την ιδιοκτησία να κάνει ότι πρέπει για να υπάρξουν τα κατάλληλα εργαλεία για τον προπονητή κι από τον προπονητή να δουλέψει όπως ξέρει, για να ξαναφτιάξει μια ομάδα πρωταθλητών.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ έχει πολύ καλή σχέση με τον προπονητή, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας, τον εμπιστεύεται σε μεγάλο ποσοστό και μένει να δούμε πώς θα συνεχιστεί η υλοποίηση του πλάνου που πέρσι παρουσιάστηκε.

* Θα υπάρξουν αλλαγές στις βασικές αρχές του πλάνου;

* Θα υπάρξει εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που υλοποιούν το πλάνο ή κάτι θα αλλάξει;

* Ο Λουτσέσκου  θα συνεχίσει να είναι συγκαταβατικός σε μέτριες λύσεις που του προτείνονται ή θα αλλάξει συμπεριφορά και φιλοσοφία;

* Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να ποντάρει σε παίκτες του ηλικιακού γκρουπ 23-28 ή μετά τον Τάισον μπορεί να ξεφύγει και προς τα πάνω;

** Μπορεί να αλλάξουν οι βασικοί στόχοι;

Καλό θα ήταν να απαντηθούν και να αναλυθούν όλα αυτά από επίσημα χείλη, ακόμη καλύτερο να «μιλήσουν» οι πράξεις.

Χρόνος δεν υπάρχει και οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα.

Άλλωστε, έτσι όπως τα έκανε ο ΠΑΟΚ στο τελευταίο δίμηνο, στο οποίο κατάφερε να ρίξει την καρδάρα με το γάλα, να χάσει και τους τελευταίους στόχους του και να καταλήξει στο χειρότερο ευρωπαϊκό σενάριο, ο ίδιος ο χρόνος θα τον αναγκάσει να πάρει γρήγορα τις αποφάσεις του και να μας δώσει γρηγορότερα το στίγμα του, σχετικά με το τί πρέπει να περιμένουμε την επόμενη σεζόν…


Τελευταία νέα

Ο Σβαμπ ξεπέρασε τον εαυτό του

Το γκολ του Στέφαν Σβαμπ στο φινάλε του αγώνα με τη Λαμία δεν έφτασε, με τον ΠΑΟΚ γλιτώνει την...

Στην ίδια κατηγορία