Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απεργίες, φωτιές, αποχές και…πρεμιέρες

Δημοφιλή

Από καταβολής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν ήταν λίγες οι φορές, που η πρεμιέρα του πρωταθλήματος απασχόλησε τους φιλάθλους περισσότερο για μη αγωνιστικά θέματα, μια και η διεξαγωγής της παρέμενε αμφίβολη μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Η πρεμιέρα της σεζόν 1980-81 είχε οριστεί για την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, αλλά η διεξαγωγή της παρέμενε αμφίβολη, μια και οι ποδοσφαιριστές είχαν εξαγγείλει απεργία, προβάλλοντας μια σειρά αιτημάτων προς την πολιτεία (γενίκευση του δικαιώματος της πενταετίας, σύσταση ειδικού ασφαλιστικού φορέα, εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που τους επέτρεπε να προσφεύγουν στα πολιτικά δικαστήρια, φορολογικές ελαφρύνσεις). Την Παρασκευή 29 Αυγούστου αντιπροσωπεία του ΠΣΑΠ συναντήθηκε με τον ΓΓΑ Κώστα Παπαναστασίου (φωτογραφία, στη μέση) και, όταν διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποιούσε μέρος, έστω, των αιτημάτων, αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργία διαρκείας. Ο Παπαναστασίου υποστήριζε ότι η ΓΓΑ είχε εξαντλήσει κάθε όριο ενδιαφέροντος για την επίλυση των προβλημάτων των ποδοσφαιριστών, τους οποίους θεωρούσε αποκλειστικά υπεύθυνους απέναντι στις ΠΑΕ και στους φιλάθλους. Και την ίδια ώρα, η ΕΠΑΕ ανακοίνωνε ότι το πρωτάθλημα της θ’ άρχιζε έτσι κι αλλιώς με τη συμμετοχή ερασιτεχνών.

Ομάδες, όπως ο ΟΦΗ και η Κόρινθος δήλωναν την αδυναμία τους ν’ αγωνιστούν, αφού δεν διέθεταν καν ερασιτεχνικές ομάδες. Άλλες ΠΑΕ ασκούσαν πίεση σε παίκτες να «σπάσουν» την απεργία, φοβούμενοι τις οικονομικές συνέπειες από τη μη διεξαγωγή των αγώνων. Ο ΠΣΑΠ, από την άλλη, καλούσε και τους ξένους παίκτες να συμπαρασταθούν στον απεργιακό αγώνα.

Οι πρώτοι, πάντως, που «έσπασαν» την απεργία ήταν στον Ολυμπιακό. «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, πιστή πάντα στις αρχές της, θα υπακούσει στους νόμους της πολιτείας και στα κελεύσματα των αθλητικών αρχών και θα κατέβει στον αγώνα της Κυριακής με αμιγή ομάδα επαγγελματιών» τονίζονταν σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά από συνάντηση του προέδρου Σταύρου Νταϊαφά με παίκτες της ομάδας του. Η ΑΕΚ και ο Απόλλων Αθηνών θα χρησιμοποιούσαν τους παίκτες, που υπηρετούσαν είτε στα σώματα ασφαλείας, είτε τη στρατιωτική τους θητεία, ο Παναθηναϊκός θα ταξίδευε στα Γιάννενα με… δύο ομάδες (και με την επαγγελματική και με την ερασιτεχνική, για κάθε ενδεχόμενο…), ενώ ο Εθνικός θα έκλεινε τους παίκτες του στο ξενοδοχείο… Τελικά, την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου ο ΠΣΑΠ ανέστειλε την κινητοποίηση του, καταγγέλλοντας εκβιασμούς, που είχαν υποστεί μέλη του, προσθέτοντας σε ανακοίνωσή του ότι πιθανή χρησιμοποίηση ερασιτεχνών θα νόθευε τα πρωταθλήματα.

ΣΕΝΤΡΑ ΜΕ 55 ΛΕΠΤΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Μέχρι και την Κυριακή 6 Σεπτεβρίου 1986, ημέρα που θ΄ άρχιζε το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν, κανείς δεν γνώριζε αν τα παιχνίδια θα διεξάγονταν κανονικά, μια και οι ποδοσφαιριστές είχαν εξαγγείλει αποχή.

Ο αγώνας στην Τούμπα μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Δόξας Δράμας είχε προγραμματιστεί για τις 17.00. Μία ώρα νωρίτερα, περίπου δύο χιλιάδες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γήπεδο, περιμένοντας να μάθουν αν ο αγώνας επρόκειτο να διεξαχθεί ή όχι. Στις 16.10 οι παίκτες του Δικεφάλου κινήθηκαν να πάρουν θέση στις εξέδρες, αποφασισμένοι ν’ απεργήσουν, αλλά εμποδίστηκαν από τον πρόεδρο Χάρη Σαββίδη και τον Παναγιώτη Τσολακίδη, μάνατζερ της ομάδας. Στις 16.30 ο διαιτητής Χρήστος Κολοκυθάς ζήτησε τα δελτία των παικτών για τη σύνταξη του φύλλου αγώνα, την ώρα που οι αρχηγοί των δύο ομάδων Σκαρτάδος και Βασιλακάκης επέμειναν στην αποχή. Οι Τσολακίδης και Τσιτσόπουλος (γενικός αρχηγός της Δραμινής ομάδας) παρέδωσαν στο διαιτητή τα δελτία, λέγοντας ότι και τα άλλα ματς της πρεμιέρας επρόκειτο να γίνουν κανονικά. Οι πόρτες του γηπέδου άνοιξαν, ο Κολοκυθάς και οι επόπτες περίμεναν στη σέντρα (η ώρα είχε πάει 17.15), αλλά οι παίκτες στέκονταν στην καταπακτή των αποδυτηρίων, αρνούμενοι να μπουν στον αγωνιστικό χώρο. Ο διαιτητής αποφάσισε τη ματαίωση του αγώνα, αλλά μισή ώρα αργότερα, και υπό την πίεση των παραγόντων, μεταπείστηκε. Και στις 17.55 έγινε η σέντρα στο ματς, που έληξε 4-1.

«Από τη στιγμή που δόθηκαν τα δελτία στο διαιτητή, αναγκαστήκαμε να κατεβούμε να παίξουμε. Σε διαφορετική περίπτωση, υπήρχε κίνδυνος τιμωρίας, τόσο της ομάδας, όσο και των ποδοσφαιριστών» είδε δικαιολογηθεί ο Γιώργος Σκαρτάδος, αρχηγός του ΠΑΟΚ.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΠΟΠΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΔΡΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Η πρώτη αγωνιστική της σεζόν 1993-94 είχε οριστεί για τις 22 Αυγούστου 1993, αλλά λίγες ημέρες νωρίτερα οι διαιτητές είχαν εξαγγείλει αποχή, αντιδρώντας στον νέο κανονισμό διαιτησίας.

Οι ομάδες, βέβαια, ήταν υποχρεωμένες να παρουσιαστούν στο γήπεδο (η κλήρωση του πρωταθλήματος ανέδειξε φιλοξενούμενο τον ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα απέναντι στον Αθηναϊκό), αφού κανείς δεν γνώριζε εκ των προτέρων ποιοι διαιτητές (και ποιοι επόπτες) θα πειθαρχούσαν στην απόφαση της ομοσπονδίας τους περί αποχής και ποιοι όχι. Ετσι και η ομάδα του Ολεγκ Μπλαχίν παρατάχθηκε στο γήπεδο του Βύρωνα, περιμένοντας τα νεότερα. Ο διαιτητής Γιάννης Δερμετζόγλου (του συνδέσμου Εβρου) παρουσιάστηκε στο γήπεδο, όχι όμως και οι επόπτες, που είχαν οριστεί.

Από τα μεγάφωνα του γηπέδου έγινε ανακοίνωση, μέσω της οποίας αναζητήθηκαν επόπτες, που πιθανώς να βρίσκονταν στις εξέδρες. Παρουσιάστηκαν όχι ένας και δύο, αλλά πέντε, με τον Δερμετζόγλου να αναγγέλλει στις δύο ομάδες τη διεξαγωγή του αγώνα.

Τότε, όμως, ήταν που έκανε παρέμβαση ο τότε νομικός εκπρόσωπος των φιλοξενούμενων Βασίλης Γκαγκάτσης, θέτοντας βέτο για δύο λόγους: μόνο ένας από τους πέντε επόπτες ήταν αξιολογημένος για την Α΄ κατηγορία, ενώ στο σύνολο τους ανήκαν στο σύνδεσμο διαιτητών Αττικής και, συνεπώς, υπήρχε κώλυμα εντοπιότητας.

Ο αγώνας αναβλήθηκε και τελικά διεξήχθη στις 20 Οκτωβρίου 1993, όταν ο ΠΑΟΚ υπέστη ταπεινωτική ήττα με 4-0. Για την ιστορία, μόνο τέσσερις από τους συνολικά εννέα αγώνες είχαν διεξαχθεί κανονικά στις 22 Αυγούστου 1993, μεταξύ εκείνων και το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού (0-0).

ΤΙΣ ΑΝΕΒΑΛΛΑΝ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2007-08 επρόκειτο ν’ αρχίσει στις 25 Αυγούστου, όμως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές (κυρίως σε περιοχές της Πελοποννήσου) και τον τραγικό απολογισμό των συνολικά 63 νεκρών αποφασίστηκε η μετάθεση της έναρξης κατά μια εβδομάδα. Και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου ο ΠΑΟΚ συμμετείχε, μαζί με την ΑΕΚ και την ΑΕΛ, σε τουρνουά στο Ολυμπιακό στάδιο για την ενίσχυση των πυρόπληκτων.

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΡΑΓΟΣ

Η κλήρωση του πρωταθλήματος της σεζόν 2009-2010 έφερε στην πρεμιέρα τον ΠΑΟΚ φιλοξενούμενο στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης. Η αποστολή του Δικεφάλου βρέθηκε στην Αθήνα εν μέσω ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων (προηγήθηκε το 1-1 με τη Χέρενφεϊν για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ και θα ακολουθούσε αμέσως μετά το 0-0 στη ρεβάνς στην Ολλανδία), αλλά επέστρεψε άπραγη, αφού ο αγώνας με τον Πανιώνιο αναβλήθηκε εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνονταν στην Αττική. Η αναμέτρηση της Ν. Σμύρνης διεξήχθη τελικά στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, χωρίς να αναδείξει νικητή (0-0). Την παράσταση (όπως και τους βαθμούς του ΠΑΟΚ) «έκλεψαν» ο διαιτητής Κύρκος και ο επόπτης Παπαχαραλάμπους, που ακύρωσαν κανονικό γκολ του Βιεϊρίνια (o Kύρκος αρχικά έδειξε σέντρα, αλλά στη συνέχεια δέχθηκε την υπόδειξη του επόπτη, για κάτι που δεν κατάλαβε κανείς στο γήπεδο).

“ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ”

Παραμονές της έναρξης της σεζόν 2016-17 ο τότε υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής είχε αποφασίσει την αναβολή (στην πρεμιέρα ο ΠΑΟΚ επρόκειτο να παίξει στη Λιβαδειά), μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου, της διεξαγωγής των αγώνων για τη Σούπερ Λίγκα, κάνοντας αποδεκτή τις σχετικές εισηγήσεις τόσο της αστυνομίας, όσο και της Δ.Ε.Α.Β. (διέβλεπαν αυξημένη αντιπαλότητα και τεταμένο κλίμα). Διάχυτη ήταν, άλλωστε, και η πεποίθηση του φίλαθλου κοινού περί αδιαφάνειας και μη ισονομίας ως προς τους όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Τελικά, η διοργάνωση άρχισε στις 11 Σεπτεμβρίου 2016 με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει 2-1 στην Τούμπα τον Παναιτωλικό (με 1-0 είχε κερδίσει στη Λιβαδειά στο ματς της… πρεμιέρας την 3η Ιανουαρίου 2017).

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χάνει Κβαρατσχέλια λόγω… Ελλάδας η Νάπολι

Χωρίς τον Κβίτσα Κβαρατσχέλια θα υποδεχθεί η Νάπολι την Αταλάντα αύριο (30/3-14:30), σε ματς της 30ης αγωνιστικής στη Serie...

Στην ίδια κατηγορία