Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ανατολή μιας νέας εποχής

Δημοφιλή

Το καλοκαίρι του 2007 σήμανε την έναρξη μιας νέας εποχής για τον ΠΑΟΚ, κυρίως σε διοικητικό επίπεδο, μια κι η αγωνιστική αλλαγή θα έρχονταν ένα χρόνο αργότερα. Η ολοκλήρωση της σεζόν 2006-2007 είχε βρει το Δικέφαλο ισόβαθμο του Πανιωνίου στην 5η θέση. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης ευνοήθηκε στην ισοβαθμία, παίρνοντας το εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και αφήνοντας εκτός Ευρώπης τον ΠΑΟΚ.

Προς στιγμή είχαν εκφραστεί σκέψεις περί συμμετοχής στο Ιντερτότο, αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκαν.

Μπροστά, βέβαια, στο μεγάλο οικονομικό-διοικητικό πρόβλημα της ΠΑΕ, η αποτυχία σε αγωνιστικό επίπεδο έμοιαζε να είναι αμελητέα. Οι Νίκος Βεζυρτζής και Απόστολος Οικονομίδης είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο παρουσίας τους και στο προσκήνιο έρχονταν ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ο οποίος δέχονταν τις προτροπές των συνδεσμιτών να μπει μπροστάρης σε νέα διοίκηση. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ακόμη περνούσαν το κατώφλι της Τούμπας επίδοξοι «επενδυτές» για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αγοράς των μετοχών, με τελευταίο, στη μακρά σχετική λίστα, τον Ελληνοαμερικανό Κώστα Αλεξάκη.

Τελικά, οι ζυμώσεις για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΠΑΕ έφεραν αποτέλεσμα στις 13 Ιουνίου 2007, όταν ο Ζαγοράκης αποφάσισε να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα αποσύρονταν, αν στη διάρκεια του μήνα που ακολουθούσε, δεν ρυθμίζονταν τα χρέη της ΠΑΕ προς το κράτος. Στη νέα διοίκηση μετείχαν και οι Γιάννης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Μανδρίνος, Ηλίας Βιολίδης και Παναγιώτης Ποικιλίδης, ενώ θέση ειδικού συμβούλου είχε ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΥΠΟ ΔΟΚΙΜΗ ΠΑΙΚΤΩΝ

Η σεζόν 2006-07 είχε ολοκληρωθεί στις 13 Μάϊου και μέχρι τα τέλη του μήνα διεξάγονταν φιλικά ματς, στα οποία δοκιμάζονταν Βραζιλιάνοι κι Αφρικανοί.

Μέσα σε μια ημέρα (16 Μαΐου) είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη τέσσερις Βραζιλιάνοι (οι Μπαϊάνο και Άλαν για να ενταχθούν στο ρόστερ, όπως και οι Σίλβα και Ταφαρέλ για να δοκιμαστούν), ενώ μια εβδομάδα αργότερα έκανε την εμφάνισή του στην Τούμπα ο επίσης Βραζιλιάνος Μινέϊρο. Κι όχι μόνο αυτοί, αφού είχαν περάσει (ανεπιτυχώς) από τεστ και οι Αφρικανοί Νταμπουέ και Ντιαλό.

Σ’ ένα από εκείνα τα φιλικά του Μαΐου, και πιο συγκεκριμένα με τον Πανσερραϊκό (4-1), είχε δοκιμαστεί και ο Βορειοηπειρώτης Γιώργος Μπρέγου, που αγωνίζονταν στο Μ. Αλέξανδρο Εσωβάλτων (ομάδα της Πέλλας). Δύο ημέρες μετά, κλήθηκε να υπογράψει πενταετές (!) συμβόλαιο, ωστόσο γρήγορα έφυγε δανεικός στην Καστοριά, συνεχίζοντας αργότερα την καριέρα του σε ομάδες Γ΄ και Δ΄ κατηγορίας.

Ακόμη, λίγες ημέρες πριν η αποστολή αναχωρήσει για το Ανόβερο (τόπος διεξαγωγής του βασικού σταδίου προετοιμασίας για τη σεζόν που ακολουθούσε) ο Παράσχος (αναζητούσε τον παρτενέρ του Γκλεν Σάλμον στην επίθεση) δοκίμασε σε δύο προπονήσεις τον 23χρονο φορ Αμίν Ελ Ταϊέφ. Ο Τυνήσιος επιθετικός, που είχε περάσει και από τη γαλλική Κρετέιγ, ανήκε στην Εσπεράνς, ομάδα της πατρίδας του, στην οποία επέστρεψε, αφού οι συζητήσεις με τον ΠΑΟΚ δεν ολοκληρώθηκαν θετικά.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Η παραχώρηση του Μάρτσιν Μίετσελ στην Μπόχουμ έφερε χρήματα στα-άδεια-ταμεία της ΠΑΕ, που μπόρεσε να προχωρήσει σε μεταγραφικές κινήσεις. Η αρχή (2 Ιουλίου) έγινε με τον Δημήτρη Ορφανό και τον ακολούθησαν οι Βασίλης Λάκης (3 Ιουλίου), Παναγιώτης Γλύκος (4 Ιουλίου) και Ζήζης Βρύζας (5 Ιουλίου). O τελευταίος επέστρεφε στην Τούμπα για να κρεμάσει και τη φανέλα του και να τερματίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Στις 12 Ιουλίου διετές συμβόλαιο συνεργασίας υπέγραφε ο Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, το ίδιο κι ο Γκλεν Σάλμον, πέντε ημέρες μετά. Aλλά η έλευση νέων παικτών συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, όταν είχαν αποκτηθεί οι Ιβιτσα Ιλιεφ και Ρουντ Κνολ (7 και 18 του μηνός αντίστοιχα). Επιπλέον, ο Λάμπρος Βαγγελής ανανέωνε για άλλα δύο χρόνια τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ. Εκτός του Βρύζα, το καλοκαίρι του 2007 επέστρεφε στον ΠΑΟΚ κι ο Ιφεάνι Ουντέζε, που είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο. Μόνο που, από τις 4 Ιουλίου (όταν και επισημοποιήθηκε η συμφωνία) και μετά, οι άνθρωποι του Δικεφάλου… άργησαν να τον ξαναδούν. Ο Νιγηριανός παρέμενε στην πατρίδα του επικαλούμενος πρόβλημα υγείας (είχε προσβληθεί από ελονοσία), κάτι για το οποίο, όμως, δεν είχε ειδοποιήσει έγκαιρα, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο 34 χιλ. ευρώ. Όταν τελικά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, ο Σάντος τον είχε χρησιμοποιήσει μόνο σε φιλικούς αγώνες, μέχρι που το Δεκέμβριο ο Ουντέζε αποχαιρέτησε οριστικά τον ΠΑΟΚ.

*Στα μεταγραφικά σενάρια της εποχής είχε εμπλακεί το όνομα του Σλοβάκου τερματοφύλακα του Απόλλωνα Καλαμαριάς, Πάβελ Κόβατς (ένα χρόνο μετά θα πήγαινε στον Ολυμπιακό), όπως και του Παουλίστα, Βραζιλιάνου επιθετικού της Βίσλα Κρακοβίας, ο οποίος το καλοκαίρι του 2008 αποκτήθηκε από τον ΑΠΟΕΛ. Αλλά το πιο «μεγάλο» όνομα ήταν του επίσης Βραζιλιάνου Ντενίλσον (παγκόσμιος πρωταθλητής το 2002), ο οποίος, φεύγοντας από την Μπορντό, προτίμησε τη σιγουριά της Αλ Νασρ, ομάδα της Σαουδικής Αραβίας (έκλεισε την καριέρα του στην Καβάλα, στο β΄ μισό της σεζόν 2009-10).

*Δύο ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος λύθηκε το συμβόλαιο του Ροντρίγκο Αλαν, ο οποίος δεν είχε πείσει με τις εμφανίσεις του στα ματς προετοιμασίας.

*Μεγάλος άτυχος της καλοκαιρινής προετοιμασίας ήταν ο Νίκος Αραμπατζής. Δέκα ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, o Σερραίος ακραίος μπακ είχε υποστεί ρήξη χιαστού, με συνέπεια να χάσει ολόκληρη την αγωνιστική περίοδο, που ακολούθησε!

*Το Σάββατο 7 Ιουλίου 2007 είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης, που είχε ταυτίσει την καριέρα του με τον ΠΑΟΚ.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΧΟ

Το Σάββατο 21 Ιουλίου η αποστολή αναχώρησε για το Ανόβερο. Στη διάθεσή του ο Γιώργος Παράσχος είχε 25 παίκτες. Εκείνοι ήταν οι Αραμπατζής, Βαγγελής, Γλύκος, Γεωργιάδης, Ηλιάδης, Άλαν, Μπαϊάνο, Φερνάντεζ, Κυριακίδης, Τοχούρογλου, Χαραλάμπους, Μπαλάφας, Μουμίν, Πεχλιβάνης, Αθανασιάδης, Δελήμπασης, Γκονζάλες, Σνάουτσνερ, Μαλεζάς, Μελίσσης, Λάκης, Βρύζας, Κωνσταντινίδης, Χριστοδουλόπουλος και Ορφανός. Την αμέσως επόμενη ημέρα δόθηκε το πρώτο φιλικό επί γερμανικού εδάφους, στο οποίο ο ΠΑΟΚ υπέστη συντριβή από την Μπράουνσβαϊκ με 7-0. «Ντροπή για την ομάδα μας» χαρακτήρισε ο Παράσχος το αποτέλεσμα, που προκάλεσε επιπλέον την παραίτηση του Κούλη Αποστολίδη, μέχρι τότε υπεύθυνου του ποδοσφαιρικού τμήματος. Μέχρι τις 4 Αυγούστου, όταν και η αποστολή επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, είχε δώσει άλλα τέσσερα ματς προετοιμασίας: νίκες επί της Όλντεσμπουργκ (2-0), της Σεντ Πάουλι (3-2) και της Πέτερ Σουέτ (1-0) και ισοπαλία χωρίς σκορ με την Αρμίνια.

Ο κύκλος των διεθνών φιλικών συνεχίστηκε και στο γήπεδο της Τούμπας, όπου ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τη Λιβόρνο (1-1) και την Κάλιαρι (0-0). Το πιο «σημαδιακό», πάντως, φιλικό έγινε στις 12 Αυγούστου στην έδρα της Καστοριάς, όπου ο Δικέφαλος ηττήθηκε με 3-2. Εκείνο υπήρξε το σημείο καμπής για την περαιτέρω τύχη του Παράσχου (η κακή εμφάνιση απέναντι σ’ έναν αδύναμο αντίπαλο είχε… τρομάξει τους παράγοντες του ΠΑΟΚ), κι όχι η συντριβή από την Μπραουνσβάιγκ, όπως πολλοί είχαν πιστέψει.

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2007-08 επρόκειτο ν’ αρχίσει στις 25 Αυγούστου, όμως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές (κυρίως στην Πελοπόννησο) και τον τραγικό απολογισμό των συνολικά 63 νεκρών αποφασίστηκε η μετάθεση της έναρξης κατά μια εβδομάδα (την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου ο ΠΑΟΚ συμμετείχε, μαζί με την ΑΕΚ και την ΑΕΛ, σε τουρνουά στο Ολυμπιακό στάδιο για την ενίσχυση των πυρόπληκτων).

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις μετά την εκτός έδρας ήττα από την Ξάνθη με 1-0 στην πρεμιέρα. Ο Παράσχος θα έβλεπε την πόρτα της εξόδου, παραχωρώντας τη θέση του στον Φερνάντο Σάντος. «Στόχος η κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από τρία χρόνια» τόνισε κατά την επίσημη παρουσίαση του ο Πορτογάλος τεχνικός στις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ λίγες ημέρες αργότερα (19 Σεπτεμβρίου ) η διοίκηση της ΠΑΕ ανέλυε τους στόχους της («εξυγίανση και “χτίσιμο” μαχητικής ομάδας) σε συνέντευξη Τύπου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Βάθος πάγκου, εμπειρία, μέταλλο!

Άλλη μια νίκη χρειάζεται την Κυριακή επί της Πυλαίας η γυναικεία ομάδα χάντμπολ του ΠΑΟΚ, προκειμένου να περάσει στους...

Στην ίδια κατηγορία