Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλλαξε μεταγραφικές… συνήθειες

Δημοφιλή

Ο ΠΑΟΚ ήταν από τις ομάδες, που κατά παράδοση αξιοποιούσε τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Φέτος, όμως, αποφασίστηκε να κάνει την εξαίρεση στον κανόνα…

Όλα, βέβαια, έχουν την εξήγηση τους. Το περασμένο καλοκαίρι συγκροτήθηκε με τέτοιον τρόπο το ρόστερ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, όχι μόνο των εγχώριων διοργανώσεων, αλλά και στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, έστω και σ’ αυτές των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Από τη στιγμή, όμως, που ο ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να πει πολύ νωρίς το ευρωπαϊκό αντίο, αυτομάτως το ρόστερ του έδειξε υπεράριθμο. Συνεπώς, στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, που μόλις ολοκληρώθηκε, ως μεγαλύτερη ανάγκη πρόβαλε η αποσυμφόρηση του και όχι η περαιτέρω διόγκωση του. Στον ΠΑΟΚ, άλλωστε, το είχαν ξεκαθαρίσει εξ αρχής, ότι δηλαδή θα προχωρούσαν σε απόκτηση παίκτη μόνο στην περίπτωση, που κάποιος από τους βασικούς θα παραχωρούνταν σε κάποια άλλη ομάδα.

Όλα τα τελευταία χρόνια στον ΠΑΟΚ έκαναν χρήση των χειμωνιάτικων μεταγραφών, άσχετα αν αυτές στην πράξη αποδεικνύονταν χρήσιμες ή μη. Μόλις ένα χρόνο πριν, και ενώ ο Δικέφαλος τα έδινε όλα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου, πέντε νέα πρόσωπα έκαναν την εμφάνιση τους στην Τούμπα, οι Μίσιτς, Σφιντέρσκι, Ινγκασον, Ολιβέιρα κι Γιαννούλης (έστω και αν ο τελευταίος επέστρεφε μετά το δανεισμό του στον Ατρόμητο).

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι χρειάστηκε να περάσουν 33 χρόνια, για να μην γίνει καμία μεταγραφική κίνηση στη διάρκεια μιας σεζόν. Το Δεκέμβριο του 1986 η διοίκηση του Χάρη Σαββίδη δεν προχώρησε σε καμία κίνηση ενδυνάμωσης του ρόστερ (αντίθετα, είχαν αποχωρήσει οι Νίκος Λιάκος και Κώστας Ορφανός), δείχνοντας εμπιστοσύνη στο ρόστερ, που είχε δημιουργηθεί ήδη από το αμέσως προηγούμενο καλοκαίρι. Γενικότερα στη δεκαετία του 1980 λίγες ήταν οι κινήσεις εν μέσω των σεζόν. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Δεκέμβριος του 1984, όταν και εντάχθηκαν στον ΠΑΟΚ οι Λάκης Στεργιούδας, Χαράλαμπος Σπανοσωτηρόπουλος, Νίκος Λιάκος και Μιχάλης Ιορδανίδης.

*Ο παίκτης που αποτέλεσε την πρώτη χειμερινή μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ ήταν ο Γιάννης Ψαρράς. Τον Δεκέμβριο του 1981 αποχαιρέτισε την Παναχαϊκή κι ανηφόρισε από την Πάτρα στην Τούμπα, όπου και παρέμεινε για έξι χρόνια, καταγράφοντας αξιόλογη καριέρα. Οσο για τον πρώτο ξένο παίκτη, που αποκτήθηκε από το Δικέφαλο στα μισά μιας περιόδου; Αυτός ήταν ο Νορβηγός Κίετιλ Όσβαλντ το Δεκέμβριο του 1988. Ο Σκανδιναβός μέσος παρέμεινε στην Τούμπα μόλις για ενάμιση χρόνο.

* Τρεις παίκτες επέστρεψαν χειμώνα στην Τούμπα για μια δεύτερη θητεία ή για να κλείσουν την καριέρα τους. Ο Άρης Καρασαββίδης γύρισε τον Δεκέμβριο του 1993, έχοντας αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ από τη σεζόν 1984-85 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1989 (ενδιάμεσα έπαιξε στον Απόλλωνα Αθηνών). Επίσης, ο Γιώργος Τουρσουνίδης επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2002, για να κλείσει την καριέρα του στο Δικέφαλο, στον οποίο συνολικά αγωνίστηκε για μια δωδεκαετία. Αλλά κι ο Γιώργος Γεωργιάδης γύρισε τον Ιανουάριο του 2007, έχοντας αγωνιστεί για μια τετραετία στον “Δικέφαλο” στις αρχές του 2000.

ΟΤΑΝ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΡΟΣΤΕΡ

Η χειμερινή περίοδος, στην οποία καταγράφηκε… ρεκόρ άφιξης νέων παικτών στον ΠΑΟΚ ήταν ο Ιανουάριος του 2004, όταν η… φρέσκια διοίκηση των Γούμενου-Παγώνη είχε φέρει στην Τούμπα, όχι έναν και δύο, αλλά εννέα ποδοσφαιριστές!

Μάλιστα, οι τρεις από τους νεοαποκτηθέντες ήταν οι τερματοφύλακες, οι Κώστας Ανδριόπουλος, Ντάνιελ Φερνάντεζ και Χρήστος Λαμπάκης. Ποιοι ήταν οι υπόλοιποι; Οι Κύπριοι Αλέξης Γαρπόζης και Λιάσος Λουκάς, καθώς και οι Χρήστος Μαλαδένης, Γιώργος Ζησόπουλος, Θένγκοτ Αμαεφούλε και Χρήστος Μπαλοδήμος.

Αλλά και ένα χρόνο αργότερα, ο Γιάννης Γούμενος θέλησε να ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ, προχωρώντας στην απόκτηση έξι παικτών. Τότε ήταν που ντύθηκαν στα ασπρόμαυρα οι Μιχάλης Ψωμιάδης, Αμίρ Μέγκαχεντ, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Πέτρος Κανακούδης, Μαχμούντ Σικαμπάλα και Μάρτσιν Μίετσελ.

Άλλες δύο φορές υπήρξε πολύ έντονη κινητικότητα στη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Συνέβη τις δύο πρώτες χρονιές του Ιβάν Σαββίδης ως ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2013 οι Κώστας Κατσουράνης, Γκόρντον Σίλντενφελντ, Σαρλ Ιτάνζ, Ζβόνιμιρ Βούκιτς, Αμπντούλ Καμαρά και Σέκου Ολίσε ήρθαν στην Τούμπα και, ένα χρόνο αργότερα, τους ακολούθησαν οι Χέντβιγκες Μαντούρο, Μάαρτεν Μάρτενς, Μίκαελ Γκσμπούρνινγκ, Μπίμπρας Νάτχο, Χουάν Ινσαουράλδε και Ντάνι Χούσεν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Oύτε την Πρωτομαγιά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Το ντέρμπι της Τούμπας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού επρόκειτο να γίνει την περασμένη Κυριακή, αναβλήθηκε ωστόσο προς...

Στην ίδια κατηγορία