Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυτοί που έκαναν τη διαφορά με το… καλημέρα

Δημοφιλή

Από τον Γιάννη Ψαρρά, το Δεκέμβριο του 1981, μέχρι τον Ινγκι Ινγκασον πέρσι, αμέτρητοι είναι οι παίκτες, που αποκτήθηκαν από τον ΠΑΟΚ στη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής σεζόν.

Οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να στεριώσουν στην Τούμπα, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι, που προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα και κατάφεραν να ξεχωρίσουν με τις επιδόσεις τους.

Kορυφαίο, ασφαλώς, παράδειγμα συνιστά η περίπτωση του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν είχαν φανταστεί ότι ο ΠΑΟΚ έβαζε στη μηχανή του ένα επιθετικό υπέρ-όπλο, όταν τον Ιανουάριο του 2017 προχωρούσε στην απόκτηση του Σέρβου (γεννημένος στο Σεν Γκάλεν της Ελβετίας) φορ από τη Λέγκια Βαρσοβίας. Ο Πρίγιοβιτς πήρε αμέσως… μπρος και τη διετία που ακολούθησε, πρόλαβε να πετύχει 55 γκολ σε 86 συμμετοχές. Η τρομερή αποτελεσματικότητά του έκανε τους Σαουδάραβες της Αλ Ιτιχάντ να καταβάλλουν πριν από ένα χρόνο τη ρήτρα των δέκα εκατομμυρίων ευρώ και ο Πρίγιοβιτς να τερματίσει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

ΝΑΛΙΤΖΗΣ ΚΑΙ ΜΙΕΤΣΕΛ

Και μια που αρχίσαμε με τους επιθετικούς, θα πρέπει να γίνει μνεία και σε άλλους δύο γκολτζήδες. Και πρώτα στον Δημήτρη Ναλιτζή, ο οποίος, τον Ιανουάριο του 2000, αποτέλεσε μέρος της… προίκας για το «γάμο» του ΠΑΟΚ με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στο πρώτο μισό εκείνης της σεζόν ο Ναλιτζής είχε προλάβει να σημειώσει δεκατρία με τη φανέλα του Πανιωνίου, με τον ΠΑΟΚ πέτυχε άλλα έντεκα και στο τέλος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 24 γκολ. Ο ΠΑΟΚ βγήκε κερδισμένος, όχι μόνο από την αγωνιστική προσφορά του υψηλόσωμου επιθετικού, αλλά και από τα 250 εκ. δρχ. που έφερε στα ταμεία η μετακόμισή του στην Ουντινέζε το καλοκαίρι του 2001(μακριά από την Ελλάδα έπαιξε σε Περούτζια και Σπόρτινγκ Λισσαβόνας).

Από τους ξένους που άφησαν τη σφραγίδα τους στον ΠΑΟΚ ήταν ο Μάρτσιν Μίετσελ. Τον Ιανουάριο του 2005 ο Πολωνός φορ μετακόμισε από το γειτονικό Καυτανζόγλειο, αφήνοντας τον Ηρακλή για το Δικέφαλο. Και με τις επιδόσεις του στην Τούμπα-ειδικά τη σεζόν 2006-07, όταν πέτυχε δεκατέσσερα γκολ στο πρωτάθλημα-πέτυχε δυόμισι χρόνια μετά τη μεταγραφή του στην Μπόχουμ. Κι όταν επέστρεψε στη χώρα του, έπαιξε στη Λέγκια Βαρσοβίας και στη Λοντζ, ομάδες στις οποίες είχε αγωνιστεί και στην αρχή της καριέρας του.

ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ, ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΑΙ ΦΑΝ ΡΟΪ

Τον Δεκέμβριο του 1992 (από τη σεζόν 1996-97 η χειμερινή μεταγραφική περίοδος ίσχυε από την 1η μέχρι την 31η Ιανουαρίου) ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Θωμάς Βουλινός έφερε από την Καβάλα στην Τούμπα τον Θόδωρο Ζαγοράκη. Άρχισε τότε η πορεία του πρώην παίκτη και προέδρου του Δικέφαλου μέχρι την κορυφή και την ανάδειξή του σε πρωταθλητή Ευρώπης, όντας αρχηγός της εθνικής το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Αλέξης Αλεξίου, προερχόμενος από τον Ολυμπιακό, εντάχθηκε στο δυναμικό του ΠΑΟΚ, όπου και παρέμεινε για μια εξαετία. Μάλιστα, αποτέλεσε τον μοναδικό παίκτη του Δικεφάλου στην αποστολή της εθνικής στην παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση Μουντιάλ, το 1994 στις ΗΠΑ.

Συμπαίκτης των Ζαγοράκη και Αλεξίου υπήρξε ο Φρανς Φαν Ρόι, ένας από τους πλέον αξιόλογους ξένους παίκτες στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ήρθε στην Τούμπα τον Δεκέμβριο του 1994 με εισήγηση του Αρι Χάαν, αγωνίστηκε μόλις για ένα εξάμηνο, πρόλαβε όμως, αν και μέσος, να πετύχει επτά γκολ σε σύνολο 21 συμμετοχών. O Φαν Ρόι άρχισε την καριέρα του στην Aϊντχόβεν, ωστόσο διένυσε τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική του διαδρομή στα γήπεδα του Βελγίου, φορώντας τις φανέλες της Αντβέρπ και της Σταντάρ Λιέγης. Κι όταν αποχαιρέτησε τον ΠΑΟΚ, έκλεισε την καριέρα του στο Βέλγιο αγωνιζόμενος στη Βέστερλο.

ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΑΓΚΟΣ

Ο Κώστας Φρατζέσκος αποκτήθηκε από τον ΟΦΗ τον Ιανουάριο του 1997 και μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν είχε πετύχει δεκαέξι κολ σε είκοσι συμμετοχές. Τις ίδιες ημέρες εντάχθηκε στον ΠΑΟΚ κι ο Σπύρος Μαραγκός. Ο ικανότατος μέσος ήταν βασικό στέλεχος του Δικεφάλου για δυόμισι χρόνια, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες.

Και μια απαραίτητη σημείωση. Από τη λίστα με τις δέκα πιο πετυχημένες μεταγραφές χειμώνα, εξαιρέθηκαν οι… παρόντες. Ο Γιόζιπ Μίσιτς, παραδείγματος χάρη, θα μπορούσε εύκολα να συμπεριληφθεί σ’ αυτήν, ωστόσο η τελική αποτίμηση της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο όταν ολοκληρώσει τη θητεία του με την ασπρόμαυρη φανέλα.

ΕΝΕΡΓΟΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΤΑ 41!

Εχουν περάσει έντεκα χρόνια, από τότε που ο Ολιβιέ Σορλέν αποφάσισε, λίγο πριν κλείσει τα 30 του χρόνια, να ξενιτευτεί για πρώτη φορά στην καριέρα του και να δοκιμάσει την τύχη του στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Κι όμως, ο Γάλλος χαφ ακόμη παίζει ποδόσφαιρο, έστω και αν τον ερχόμενο Απρίλιο θα κλείσει τα 41 του χρόνια! Ο Σορλέν… αρνείται να εγκαταλείψει την ενεργό δράση και εξακολουθεί να κάνει αυτό που αγάπησε στη ζωή του, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην ερασιτεχνική Ζιονσέ.

Στον ΠΑΟΚ είχε έρθει τον Ιανουάριο του 2009, όντας δανεικός από τη Ρεν. Και ήταν μόλις ο δεύτερος Γάλλος στην ιστορία του Δικεφάλου, μετά τον Αμπουμπακάρ Φοφανά (γεννημένος στο Παρίσι, με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού). Οι πειστικές εμφανίσεις του Σορλέν υποχρέωσαν πολύ γρήγορά τη διοίκηση Ζαγοράκη να αρχίζει συζητήσεις με τη Ρεν, προκειμένου ο παίκτης να μονιμοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Και πριν ολοκληρωθεί η σεζόν, ο Σορλέν είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο με το Δικέφαλο. Στα τέλη, όμως, του Αυγούστου του 2010, κι αφού είχε αγωνιστεί στα παιχνίδια με τον Άγιαξ και τη Φενερμπαχτσέ, ζήτησε να επιστρέψει στη Γαλλία, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους.

Ο ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ ΛΙΝΟ

Τις ίδιες ημέρες με τον Σορλέν έφθανε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ κι ο Άλβες Λίνο. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος επί πεντέμισι χρόνια πρόσφερε πολλά στους ασπρόμαυρους. Στη Θεσσαλονίκη είχε έρθει με εισήγηση του Φερνάντο Σάντος, ο οποίος ήξερε καλά τις δυνατότητες του Βραζιλιάνου από τη θητεία του στην Πορτογαλία, κυρίως στην ομάδα της Πόρτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

«Εμείς μαζί για μια ζωή!» (video)

Η ξέφρενη πορεία του ΠΑΟΚ στο φετινό Conference League σταμάτησε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, με την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ να...

Στην ίδια κατηγορία