Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σταύρος Σαράφης: AVE CEASAR!

Δημοφιλή

Σε μια εποχή, όπου η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από επιθετικούς, με αφορμή τα 69α γενέθλιά του, η FORZA γράφει και υποκλίνεται στον μύθο του ενός και μοναδικού Σταύρου «Καίσαρα» Σαράφη του ΠΑΟΚ!

«Εφυγε ο Πρίγιοβιτς», «χάλασε του Μπονατίνι», «δεν έρχεται ο Μπεργκ», «έρχεται ο Σβιντέρσκι», «τι, παικταράς ο Ακπομ»! Κουβέντα (για τον επιθετικό) να γίνεται, αν και όταν μιλάμε για σκόρερ το μυαλό όλων, αυτομάτως, πάει στον έναν και μοναδικό, Σταύρο Σαράφη!

Ο ξανθομάλλης ποδοσφαιριστής από την Επανομή, που έγραψε με ολόχρυσα γράμματα το όνομά του στο πάνθεον της «ασπρόμαυρης» ιστορίας. Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, «στρατηγός» ενίοτε και «στρατιώτης» του ΠΑΟΚ, ο άνθρωπος που δεν έφυγε ποτέ από την Τούμπα και σε αρκετές περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης» δε δίστασε να βγει μπροστά αναλαμβάνοντας και τα ηνία της ομάδας, ήταν για πολλά χρόνια η ψυχή της μέσα στα αποδυτήρια, ο ποδοσφαιριστής που αποφάσισε να κόψει την μπάλα, λυγίζοντας ψυχολογικά από το θάνατο του Γκιούλα Λόραντ στον πάγκο του «Δικεφάλου»! Μαζί με τους Ίβιτσα Χόρβαρτ και Λες Σάνον αυτούς τους τρεις θεωρεί ως τους κορυφαίους προπονητές στη 14χρονη καριέρα του.

ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Κι όμως, ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών του ΠΑΟΚ δεν ήταν σέντερ φορ! Ήταν ένας χαφ που ήξερε και έβρισκε πάντα το τρόπο να «σχίζει» τα αντίπαλα δίχτυα. Το έκανε 170 φορές, ένα νούμερο ασύλληπτο κι ένα ρεκόρ απλησίαστο από έναν άνθρωπο που για πάνω από μισό αιώνα «ζει και αναπνέει» για τον «Δικέφαλο»!

«Δεν έπαιξα ποτέ φορ, αλλά κατόρθωσα να είμαι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας», παραδέχεται κάθε φορά που η κουβέντα του γεννημένου στις 17 Ιανουαρίου του 1950, στην Επανομή Θεσσαλονίκης, ξανθομάλλη «Καίσαρα», επιστρέφει στα παλιά.

Ο «Σταύρακας του ΠΑΟΚ», το παιδί με το χαμόγελο στα χείλη, τη βαριά και κάπως περίεργη προφορά, έχει το προνόμιο να καυχιέται και να λέει «εγώ δεν έφυγα ποτέ», πιστός στρατιώτης της «ασπρόμαυρης» ιδέας, από το 1967 όταν πρωτοπάτησε το πόδι του στα ιερά χώματα της Τούμπας μέχρι και σήμερα 52 χρόνια μετά.

Ο Λουκάς Μπάρλος το ‘76 του έδωσε επιταγή 5.000.000 δραχμών με ανοικτή ημερομηνία για τη μετακίνησή του στην Αθήνα, μαζί με δεσμεύσεις για επιχειρηματικές προοπτικές σε ιπποφορβεία. Εκλεινε 8ετία. Αμέσως πήγε στον  Γιώργο Παντελάκη. «Θέλω να μείνω στον ΠΑΟΚ. Βοηθήστε να μη φύγω. Μη με αδικείτε», είπε ο Σαράφης. «Δεν μπορούμε να δώσουμε τόσα χρήματα. Εμείς μπορούμε να δώσουμε μόνον 1.000.000 δραχμές. Θα σου δώσουμε κι άλλες 300.000, αλλά εν καιρώ». Ετσι έμεινε. Πήρε και το «μπόνους» σχεδόν αμέσως!

ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ

Ο Επανομίτης άσος έγραψε με «χρυσά γράμματα» το όνομά του στα βιβλία της ασπρόμαυρης ιστορίας έχοντας μπροστά του και σ’ ένα ρόλο σέντερ φορ, το «ψευτοεννιάρι» που λέμε σήμερα, τον Γιώργο Κούδα! «Ήξερα πως πρέπει να κινηθώ στο γήπεδο και να είμαι στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Υπήρχε μία καταπληκτική τριπλέτα μπροστά με τους Παρίδη, Ασλανίδη και φυσικά τον Κούδα και έτσι μπορούσα κι εγώ να κάνω τα σωστά πράγματα», εξηγεί σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει το πως βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο σημείο 170 φορές. Τόσα είναι τα γκολ του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Τα περισσότερα με το «8» στην πλάτη, κάποια λίγα με το «9», σε 358 παιχνίδια πρωταθλήματος (με 136 γκολ είναι πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική για τον «Δικέφαλο»), σε 54 ματς κυπέλλου (26 γκολ) και σε 21 ευρωπαϊκά ματς (8 γκολ).

Ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας την περίοδο 1969 – 1970 με 17 γκολ, την περίοδο 1972 – 1973 όταν σημείωσε 19 γκολ και στο πρωτάθλημα 1974 – 1975 που έστειλε την μπάλα 15 φορές στα δίκτυα.

ΓΚΟΛΑΡΕΣ

Σκόραρε εναντίον της Λυών, της Μίλαν, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του Άρη, ωστόσο το πιο ωραίο γκολ της καριέρας του, όπως λέει, το πέτυχε στην Κύπρο κόντρα στον ΑΠΟΕΛ. ΣΤΙΣ 23 Σεπτεμβρίου του 1973 με την ομαδάρα του Λες Σάνον πέτυχε χατ τρικ στη νίκη με 2-3. Στο τρίτο γκολ, κάπου προς το 80ο λεπτό μετά από σέντρα του Παρίδη, σύρθηκε από το ύψος της μεγάλης περιοχής και «κάρφωσε» την μπάλα στα δίχτυα της κυπριακής ομάδας. Στο παλιό ΓΣΠ όρθιος ο κόσμος τον αποθέωνε, ενώ στα αποδυτήρια ο «Καίσαρας» έψαχνε τρόπο να απαλύνει τις πληγές σ’ όλο το σώμα του. 

Η… απαγωγή και ο ΠΑΟΚ!

Ο «Καίσαρας» έκανε το χατίρι του πατέρα του. Τελείωσε το λύκειο. «Κουτσά στραβά», παραδέχεται. Είχε μείνει από απουσίες στη γ’ λυκείου!Ε

Μια επιτυχημένη εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας και η κάλυψη των εξόδων από τον ΠΑΟΚ αποτέλεσε το «εισιτήριο» για να ανοίξει η πόρτα της Τούμπας στον μεγαλύτερο σκόρερ της ιστορίας του!2

Στα 13 του ήδη έπαιζε στο Περιφερειακό με την Αναγέννηση Επανομής. Στα 15 του ήταν διεθνής με τη Νέων επί Πάνου Μάρκοβιτς. Από μικρός στα γήπεδα, αν και ο φρόντισε να κάνει το χατίρι του πατέρα του. Τελείωσε το λύκειο. «Κουτσά στραβά», παραδέχεται. Στα 14 του, χρειάστηκε να κάνει μια εγχείρηση σκωληκοειδίτη στην κλινική «Σαραφιανός». Τα έξοδα πληρώθηκαν από τον ΠΑΟΚ και αποτέλεσαν «καπάρο» για να μετακομίσει τρία χρόνια αργότερα στην Τούμπα.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήθελε να τον πάρει στην ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός με μεσάζοντα τον ίδιο με του Γιώργου Κούδα, τον εκτελωνιστή Μολφέτα, ο Παναθηναϊκός μετά από κάποιες προπονήσεις με την εθνική Νέων στη Λεωφόρο. Μάλιστα, μετά από μια προπόνηση είχε πέσει θύμα απαγωγής! Παρέμεινε κλεισμένος επί τέσσερις ημέρες στο ξενοδοχείο «Αίγυπτος», στο Ψυχικό, με τους γονείς του ανάστατοι να τον αναζητούν γεμάτοι αγωνία.

Τον Αύγουστο του 1967 Παντελάκης κι ο Βαγγέλης Μυλωνάς μετρούν πάνω στο τραπέζι – στα γραφεία της Αναγέννησης Επανομής – τις 350.000 δραχμές. Η ομάδα του Σαράφη (ο οποίος κρυβόταν μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταγραφή) απαιτεί να μετρήσουν και τις 100.000 δραχμές για τον παίκτη. Οι πιέσεις του Άρη, βλέπετε.

Η μεταγραφή χαλά στο παρά πέντε. Η επομένη ήταν 15η Αυγούστου, της Παναγίας, αργία. Ο ΠΑΟΚ καταφέρνει να πάρει μία ημέρα παράταση. Ετσι στις 16 Αυγούστου εμφανίζει και τις 100.000 δραχμές, που όμως επιστράφηκαν αμέσως στον ΠΑΟΚ. Ο πατέρας του Σταύρου τα επέστρεψε βάζοντας στη σακούλα και σταφύλια παραγωγής του ως «παραλλαγή» για τους παράγοντες της Αναγέννησης…

ΗΜΕΡΕΣ – ΣΤΑΘΜΟΙ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΜΕ ΠΑΟΚ

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1967 έκανε ντεμπούτο στο Καυτανζόγλειο κόντρα στη Λιέγη από το Βέλγιο για το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΟΛ

Στις 8 Οκτωβρίου του 1967 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική και εναντίον του Αιγάλεω πέτυχε το πρώτο του γκολ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΤΣ

Στις 7 Ιουνίου του 1981 (Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 0-2) αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την «ασπρόμαυρη» φανέλα και το «8» στην πλάτη.

ΟΤΑΝ ΕΙΠΕ ΑΝΤΙΟ

Στις 26 Αυγούστου του 1981 στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του εναντίον της εθνικής ομάδας (32 συμμετοχές, 7 γκολ) η Τούμπα δε γέμισε, όπως θα του άξιζε…

«Ο ΠΑΟΚ μου δίνει ζωή»!

Συνεχίζει και προσφέρει ακόμη και σήμερα τις υπηρεσίες στον ΠΑΟΚ, «εκεί δίπλα καθημερινά με τα παιδιά της Κ15 και της Κ17», όπως ο ίδιος λέει. Ο ΠΑΟΚ είναι το οξυγόνο του. «Μου δίνει ζωή», παραδέχεται και όσοι έχουν την τιμή να τον γνωρίζουν από κοντά, ξέρουν καλά ότι αν ποτέ φύγει από την Τούμπα θα μαραζώσει, γιατί πολύ απλά έχει μάθει να ζει και να αναπνέει τον «ασπρόμαυρο» αέρα.

Στη ζωή του δεν πάτησε σε καφενείο, δεν ήπιε καφέ, δεν έπαιξε τάβλι και χαρτιά… Στο σπίτι του στην Επανομή διατηρεί όλες τις αναμνήσεις του από τον ΠΑΟΚ και τις ελεύθερες ώρες του τις ξοδεύει στους κήπους του, στα ζώα του και σε περιπάτους στην παραλία της Επανομής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

ΠΑΟΚτσήδικη «τρέλα» στην Stark Arena (video)

Απίθανη ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι οπαδοί της Παρτιζάν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 32η αγωνιστική της Euroleague, εκφράζοντας...

Στην ίδια κατηγορία